Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) ar savu partijas biedru Imantu Parādnieku priekšgalā turpina uzstāt uz nepieciešamību paplašināt Ministru kabinetu, izveidojot jaunu amatu – īpašu uzdevumu ministru demogrāfijas jautājumos, liecina partijas "KPV LV" labklājības ministra amatam izvirzītās Ramonas Petravičas teiktais intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Šobrīd politiķe turpina darbu pie valdības deklarācijas melnraksta. Ņemot vērā, ka Petraviču šim augstajam amatam partija nominēja vien otrdien, viņai dots termiņa pagarinājums un savu topošās valdības deklarācijas sadaļu viņa var iesniegt līdz ceturtdienas vakaram.

Lai gan īpašu pretrunu par labklājības nozari potenciālajiem sadarbības partneriem neesot, NA partijas biedra Parādnieka redzējums par demogrāfiju atšķiras no Labklājības ministrijas (LM) līdz šim īstenotā, skaidroja labklājības ministra amata kandidāte.

Petraviča atklāja, ka trešdien viņai ar Parādnieku bijusi apmēra divu stundu gara saruna. Tajā atklājies, ka viņa redzējums par demogrāfiju atšķiras no LM redzējums. Tieši Parādnieks vēlas šo jomu pārņemt savā pārziņā, esot īpašu uzdevumu ministrs demogrāfijas jautājumos. Taču partijai "KPV LV" nav pieņemams risinājums – paplašināt Ministru kabinetu.

Plānots, ka "KPV LV" labklājības ministra amata kandidātes sarunas ar Parādnieku turpināsies. NA biedrs šobrīd raksta Kariņa topošās valdības deklarācijai sadaļu par demogrāfiju. Kā intervijā norādīja politiķe, Parādnieks uzskata, ka demogrāfija ir viņa lauciņš, "kur viņš ir ieliecis daudz darba un daudz gadus".

Politiķe grib dzirdēt arī paša Kariņa viedokli par izveidojošos situāciju. Šobrīd sanāk, "ka viens ministrs varētu būt klāt". Kā uzsvēra Petraviča, tas "KPV LV" nav pieņemami un jāmeklē risinājumi.

Arī "KPV LV" iestājas par Latvijas iedzīvotāju skaitu pieaugumu, taču, kā norādīja politiķe, tas nav izdarāms "tikai ar demogrāfisko sprādzienu". "Droši vien demogrāfiskais sprādziens nebūs, ja mēs ieliksim vienu ministru, kas rūpēsies par demogrāfiskajām lietām," skaidroja Petraviča.

Ziņots, ka ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojas partijas "KPV LV" labklājības ministra amatam izvirzītā Saeimas deputāte Petraviča.

Petravičas sniegtā informācija Centrālajai vēlēšanu komisijai pirms 13.Saeimas vēlēšanām liecina, ka viņa 1992. gadā absolvējusi Rīgas Tehnisko universitāti, apgūstot specialitāti — bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmiskā tehnoloģija. Petraviča bijusi arī Saldus novada pašvaldības deputāte.

Pilns ieraksts skatāms šeit.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka otrdien "KPV LV" virzītā Ieva Krapāne atsauca savu kandidatūru uz labklājības ministra amatu. Politiskais spēks topošajā Kariņa valdībā labklājības ministra amatam lēma virzīt Petraviču.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Krišjāni Kariņu nolēma uzticēt valdības veidošanu tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Plānots, ka Kariņa valdību bez "Jaunās Vienotības" veidos arī NA, Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV" un partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

"Jaunā Vienotība" bez Ministru prezidenta amata vēlas arī uzņemties atbildību par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Plānots, ka finanšu ministrs būs Jānis Reirs (JV), savukārt ārlietu – Edgars Rinkēvičs (JV).

Partijai "KPV LV" piedāvāts uzņemties rūpes par Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju, savukārt Jaunajai konservatīvai partijai – par Tieslietu ministriju, Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju. Iekšlietu ministram nominēts Sandis Ģirģens ("KPV LV"), ekonomikas – Didzis Šmits ("KPV LV"), labklājības – Petraviča, tieslietu – Jānis Bordāns (JKP), satiksmes – Tālis Linkaits (JKP), izglītības un zinātnes – Ilga Šuplinska (JKP).

Plānots, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par!" atbildēs par Aizsardzības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Veselības ministriju. Aizsardzības ministra krēslam partiju apvienība virza Arti Pabriku (A/P), par reģioniem atbildēs Juris Pūce (A/P), bet veselības ministra amatam virzīta Ilze Viņķele (A/P).

Savukārt NA piedāvāts kultūras ministra un zemkopības ministra amats. Kultūras ministres amatā NA piedāvā esošo ministri Daci Melbārdi (NA), bet zemkopības ministra amatā – Kasparu Gerhardu (NA).

Valdības deklarāciju plānots sagatavot divu nedēļu laikā, lai janvāra ceturtajā nedēļā Saeimā varētu notiks balsojums par uzticības izteikšanu Kariņa vadītajai valdībai.

Jāatgādina, ka jau četrpadsmito nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!