Nacionālā apvienība (NA) vēlas, lai Latvija iegūtu lielāku brīvību sodīt un slēgt Krievijas dezinformācijas kanālus, kas tiek pārraidīti pie mums. Šobrīd, lai vērstos pret šiem televīzijas kanāliem, jāiziet, pēc NA domām, lieks birokrātisks process. Šī ir viena no lietām, par kuru partija cīnīsies, ja tiks Eiropas Parlamentā (EP), deputāta amata kandidāti atklāja, viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā.

"Eiropas līmenī jāstājas pretī Krievijas ietekmei caur propagandas kanāliem. Tolerantā attieksme pret žurnālistiem šajā gadījumā ir nevietā. Krievijas kanāli tikai izliekas par masu informācijas līdzekļiem, to īstā sūtība ir pildīt Krievijas armijas un izlūkdienestu uzdevumus. Tam vienreiz būtu jāpieliek punkts. Ukraina ar šo problēmu tika galā, visas šīs televīzijas stacijas no savas valsts izdzenot. Arī Latvijai būtu jābūt rīcības brīvībai savas informatīvās telpas aizsardzībai. Un šīs tiesības mums jāizcīna Briselē," teikts NA priekšvēlēšanu reklāmā.

Lūgta izskaidrot, ko tieši vēlas izcīnīt Briselē, Dace Melbārde norāda, ka jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts mēģinājumi iegūt lielākas pilnvaras, lai spētu ātri reaģēt pret propagandas kanāliem, saskaras ar lielu pretestību no citām ES dalībvalstīm. Proti, jebkuru pārkāpumu, kas nonāk mūsu informācijas telpā, jārisina caur Zviedriju vai Lielbritāniju, kurās reģistrējušies Krievijas mediji. Tas traucējot mobili reaģēt uz apdraudējumu.

Ansis Pūpols par piemēru min 16. martu, kad, kā viņš saka, divi Krievijas televīzijas kanāli, izplatījuši melīgus vēstījumus. Pūpols uzsver, ka mums būtu jābūt instrumentiem, lai jau 17. martā varētu šīs televīzijas slēgt.

"Šī sistēma ir stulba. Medijs, kas nav medijs, ražo saturu Krievijā, reģistrējas ES dalībvalstī, raida uz citu ES dalībvalsti," stāsta Melbārde, piebilstot, ka šai situācijā dalībvalsts, uz kuru raida jeb Latvija, nevar pati reaģēt, bet spiesta iet garu birokrātisku ceļu. Slēgšana esot galējais mērs, būtu labi arī, ja varētu šiem kanāliem piemērot naudassodus.

Jāatzīmē, ka arī Andis Kudors (JKP), viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" norādīja — Latvijā būtu jāaizliedz translēt apmēram četri Krievijas televīzijas kanāli, kuri nedarbojas kā mediji, bet izplata dezinformāciju. Viņš skaidroja, ka, strādājot EP, grib panākt, ka šādiem kanāliem paliek neizdevīgi darboties Latvijā.

Pilnu Dombura interviju ar NA meklē šeit.

Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā skatāmi Eiropas Parlamenta vēlēšanām veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!