Ņemot vērā pēdējās nedēļās vērojamo Covid-19 saslimstības mazināšanos, valdība jau nākamnedēļ lems par visu veikalu, tajā skaitā lielajos tirdzniecības centros esošo veikalu "atvēršanu", tas ir, patlaban noteikto mazumtirdzniecības ierobežojumu atcelšanu, piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Covid-19 ierobežojumi un atvieglojumi – veselība, tiesības, politika: par un pret" pavēstīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Citskovskis, kurš vada pērn izveidoto Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupu, kurā vēl pirms lēmumu pieņemšanas valdībā pieteiktie atvieglojumi tiek analizēti kopā ar ekspertiem, tirdzniecības centriem noteikto ierobežojumu plānoto atcelšanu pamatoja ar faktu, ka Covid-19 izplatības kumulatīvais rādītājs ir noslīdējis zem 320 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju. Piektdien, 28. maijā tas bija 291,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

"Valdība otrdien pieņems lēmumu atvērt visus lielveikalus," pavēstīja Citskovskis.

Jau vēstīts, ka šonedēļ lielākie tirdzniecības centri paziņoja, ka ir sagatavojuši pieteikumus Satversmes tiesai, apstrīdot valdības lēmumu, kas no šā gada 7. aprīļa paredz ierobežojumus tirdzniecības centriem, kuru kopējā platība ir virs 7000 kvadrātmetru. Tajos ļauts strādāt tikai atsevišķu preču grupu, piemēram, pārtikas un higiēnas preču tirgotājiem, kā arī veikaliem ar atsevišķu ieeju. Trešdien pieteikumu Satversmes tiesai jau iesniedzis Valmierā strādājošais tirdzniecības centrs "Valleta".

RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis diskusijā norādīja, ka no epidemioloģiskā viedokļa valdības lēmums tirdzniecībai noteikto ierobežojumu samazināšanu sākt ar mazajiem veikaliem nav bijis pamatots jau kopš pašiem pirmsākumiem. "No epidemioloģijas viedokļa, no analīzes viedokļa īstenībā lielveikali ir mazāks risks, salīdzinot ar mazajiem veikaliem," viņš teica.

Analizējot apsvērumus, kas bijuši pamatā valdības lēmumam mazumtirdzniecības "atvēršanu" sākt ar nelielo un ārpus tirdzniecības centriem esošo apģērbu, apavu un tamlīdzīgu preču veikaliem, Briģis norādīja: "Tie bija sociālie un ekonomiskie argumenti. Kādēļ? Jo ļoti liels skaits cilvēku strādā mazumtirdzniecībā un tas ir būtisks sociālais aspekts. Un tieši tādēļ valdība, ja es pareizi saprotu, izšķīrās par šo mazumtirdzniecības atvēršanu, mazo tirgotāju atvēršanu. Bet tas bija uz lielo tirgotāju rēķina!"

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju "Covid-19 ierobežojumi un atvieglojumi – veselība, tiesības, politika: par un pret" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!