No 12. jūlija Veselības ministrija iecerējusi sākt jaunu kampaņu vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanai. Ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Vakcinācija pret Covid-19: kā veicināt, kam pieprasīt?" uzsvēra, ka jaunā kampaņa plānota ļoti plaša un masveidīga, taču tās nosaukumu vēl neatklāja.

Šajā kampaņā iedzīvotāji tikšot uzrunāti gan ar plašsaziņas līdzekļu, gan ar sociālo tīklu, gan ar nevalstisko organizāciju palīdzību. Jautāts, vai šāda kampaņa nebija jārīko jau agrāk, Dūrītis sacīja: “Nevar jau pašā sākumā visu pulveri izšaut. Tad mums pārmestu, ko tad jūs reklamējat, kamēr nav vakcīnu.” Viņš arī norādīja, ka veselības nozare ir organizējusi daudzus informatīvus seminārus, piemēram, ģimenes ārstiem.

Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers gan vērtēja, ka līdzšinējā kampaņā “Divi miljoni iemeslu vakcinēties” nav ņemts vērā veids, kā cilvēki domā, tostarp tas, vai cilvēki spēj identificēties ar slavenībām, kas izraudzītas par kampaņas “sejām”.

Viņš norāda, ka ļoti neliela sabiedrības daļa pieņem lēmumus racionāli, izsverot visus riskus, tostarp saslimšanas risku. “Lēmumus, tajā skaitā par vakcināciju mēs bieži vien pieņemam, balstoties uz kaut kādu virspusēju informāciju, ko mēs biežāk esam dzirdējuši, ko saka mūsu draugi, cik viegli ir kaut kur nokļūt,” skaidroja Austers.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns norādīja, ka tieslietu sistēma jau īstenojusi savu vakcinēšanās kampaņu, kuras vadmotīvs bijis “Iegūsti savu brīvības devu”. Tās rezultāti esot sekmīgi – vakcinācijas aptvere nozarē kopumā pārsniegusi 50%, bet tiesnešu vidū – pat 80%.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents, a/s “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis vērsa uzmanību uz vēl kādu aspektu, proti, vakcinācijas kampaņas sākumā bijis visai maz informācijas par iespējamām vakcinācijas blakusparādībām.

Jau vēstīts, ka Latvijā vakcinācijas pret Covid-19 aptvere arvien ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā – saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra datiem, līdz 27. jūnijam pirmo vakcīnas devu Latvijā bija saņēmuši 35,8% pieaugušo. No Latvijas atpaliek tikai Rumānija, kur līdz 27. jūnijam vismaz vienu vakcīnas devu bija saņēmuši 30% pieaugušo, kā arī Bulgārija, kur uz minēto datumu pirmo vakcīnas devu bija saņēmuši 16,3% iedzīvotāju vecumā virs 18 gadiem.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!