"Katram pa kumosiņam", vai vienota stratēģija, kā izvest Latvijas ekonomiku no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes – tā par valdības apstiprināto 2,2 miljardu eiro sadales plānu pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā diskutēja eksperti un politiķi. Diskusijā piedalījās ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis un opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāte, bijusī ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs diskusijā solīja – jau nākamnedēļ valdība varētu pieņemt nākamo atbalsta mehānismu, ar kuru aizstāt dīkstāves pabalstus, kuru izmaksa beidzās jūnijā. Šoreiz atbalsts gan varētu būt pieejams vēl ierobežotākam pretendentu skaitam.

Vitenbergs arī solīja, ka tikpat ātri valdība varētu lemt par "garās naudas" jeb aizdevumu ar īpaši garu atmaksas termiņu programmas ieviešanu, lai tādējādi palīdzētu uzņēmumiem. Pret šo ieceri gan arvien ļoti skeptiski ir Latvijas Bankas eksperti.

Rostovskis savukārt norobežojās no tapušā 2,2 miljardu eiro sadales plāna, kuram būtu jāpalīdz pārvarēt krīze, jo viņam radusies sajūta, ka īstie lēmumi pieņemti aiz slēgtām durvīm, ne uzņēmēju klātbūtnē. Arī citi diskusijas dalībnieki nevairījās plānu kritizēt.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās epizodes no diskusijas:

Diskusijas sākumā Vitenbergs atzina, ka visus valdības dotos mājasdarbus vēl nav izdarījis – 01:58.

Rostovskis sūrojās, ka valdība bija ilgi jāskubina ķerties pie ekonomikas atlabšanas plāna izveides - 03:33.

Reizniece-Ozola pauda viedokli, ka 2,2 miljardi eiro sadalīti pēc principa – lai katram ir pa kumosam – 06:55.

Rostovskis sūrojās, ka neskaidrības ap dīkstāves pabalstu aizstāšanu noved pie atlaišanām, bet Rutkaste norādīja, ka Igaunijā ieviestais modelis pabalstus ļāvis saņemt daudz lielākam cilvēku skaitam – 19:34.

Reizniece-Ozola norādīja, ka, viņasprāt, naudas sadalē trūkst līdzsvara – pārāk daudz esot paredzēts celtnēm, ne cilvēkiem – 37:17.

Rutkaste atklāja, kurus Covid-19 krīzes sākumā pieņemtos valdības lēmumus vērtē kā pareizus un nosauca nozares un jomas, kurās būtu jāiegulda papildu līdzekļi – 40:27.

Tāpat viņš paskaidroja, kādēļ uzskata, ka stratēģijas autoru ambīcijas izrādījušās pārlieku plašas – 48:09.

Diskusijas dalībnieki apmainījās ar viedokļiem par to, vai minimālās studentu stipendijas apmēra dubultošana veicinās "izrāvienu" augstākajā izglītībā – 51:33.

Vitenbergs centās izskaidrot, par kādiem papildu naudas piešķīrumiem varētu tikt lemts, diskutējot par 2021. gada valsts budžetu – 58:06.

Rutkaste arīdzan atklāja, kā veidoti pozitīvie un negatīvie tautsaimniecības attīstības scenāriji – 01:02:03.

Vitenbergs lēsa, cik miljardi nepieciešami, lai "aizbērtu bedri", ko dažu tuvāko gadu laikā radīs nepietiekams privāto investīciju pieplūdums, bet Rutkaste atgādināja, ka rūpēm par naudas plūsmu nevajadzētu aizēnot galveno – 01:08:08.

Diskusijas dalībnieki sprieda, ciktāl pieļaujama valsts parāda audzēšana un vai iespējams panākt, lai tā atmaksa neradītu liekus sarežģījumus nākotnē – 01:11:08. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!