“Ja es lasu medijos ziņu, ka prokurors ir runājis debatēs gadu, man rodas jautājums, ko tik ilgi var runāt,” jautāts par iemesliem, kādēļ “skaļāko” krimināllietu iztiesāšana Latvijā velkas gadiem ilgi, intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu”, atzina Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā ievēlētais Aigars Strupišs. Viņaprāt, šādos gadījumos neviena no lietas pusēm vairs neatceras, kas teikts debašu sākumā, un tas rada jautājumus par debašu jēgu kopumā.

Strupišs lēš, ka gadījumos, kad lielu un sarežģītu krimināllietu iztiesāšana pirmajā instancē aizņem 5-6 gadus, kopējais tiesvedības ilgums visās trijās tiesu instancēs var ilgt pat desmit un vairāk gadus. “Tas nav normāli,” uzskata Strupišs, kurš no jūnija vidus stāsies Augstākās tiesas priekšsēža amatā.

Viņaprāt, ir jāizmanto jau esošās iespējas lietu izskatīšanu tiesās padarīt efektīvāku. “Civillieta – pirmajā instancē pusgads – gads, otrajā instancē pusgads un trešajā instancē arī, nu, pusgads,” runājot par vēlamajiem apjomīgu civillietu izskatīšanas termiņiem, lēsa Strupišs, kurš patlaban ir Augstākās Tiesas Civillietu departamenta priekšsēdētājs.

Viņš stāstīja, ka, stājoties departamenta priekšsēdētāja amatā, ir pārskatījis iekšējās procedūras. Piemēram, iepriekš departamenta tiesneši apsprieduši sarežģītākos kāzusus sapulcē uz vietas, savukārt tagad ieviesta jauna procedūra – dažas dienas pirms sapulces visi tiesneši iepazīstas ar jautājuma būtību, konkrētajā gadījumā piemērojamām tiesību normām un līdzšinējo tiesu praksi šādu normu piemērošanā. “Tad tā diskusija ir daudz kvalitatīvāka,” sacīja Strupišs, piebilstot, ka patlaban Civillietu departamentā lietas tiek skatītas to ienākšanas kārtībā.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” interviju ar Strupišu, kuru Saeima 19. maijā vienbalsīgi apstiprināja Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā, var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!