"Pārstāj bāzt degunu, būs nepatikšanas" – ar šādu ziņu pie biedrības "VEFRESH" vadītāja Viestura Celmiņa savulaik esot ieradies kāds cilvēks, kad viņš sācis interesēties par iespēju Rīgā, Brīvības gatvē 207 izveidot parku. To Celmiņš atklāja diskusijā par jaunās Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" ēterā. Tikmēr tieslietu un iekšlietu ministri pauda pretējus viedokļus par to, vai projekts nav bijis pārspīlēti slepens un kas Latvijā rada diktatūras draudus.

Pēdējās nedēļās plašu rezonansi raisījuši plāni Rīgā, Brīvības gatvē 207 celt jaunu ēku Valsts drošības dienesta (VDD) vajadzībām. Dienests paziņojis, ka projektā ieguldīti vairāki miljoni eiro un tā apturēšana būtu pretrunā ar valsts drošības interesēm. Tikmēr pret ieceri iestājas vairākas Teikas apkaimes biedrības, kuras neilgā laikā savākušas jau vairāk nekā 15 500 parakstus "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Jau ziņots, ka raidījumā biedrības "VEFRESH" vadītājs Viesturs Celmiņš izteica gatavību pieķēdēties pie bijušā velotreka teritorijā augošajiem kokiem, lai novērstu to izciršanu, bet iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda, ka gadījumā, ja 15 000 iedzīvotāju parakstu dēļ tiktu apturēts šāds nacionālajai drošībai svarīgs projekts, tas būtu labi Latvijai nedraudzīgām valstīm.

Tāpat vēstījām, ka raidījuma laikā vairākkārt izcēlās asas vārdu apmaiņas starp Ģirģenu tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP), kurš savu kolēģi nodēvēja gan par meli, gan diletantu. Bordāns uzstāj, ka jaunā VDD ēka būtu jāceļ citviet, bet Ģirģens kolēģa nostājā saredz vēlmi apvienot specdienestus.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs raidījumā paziņoja, ka galvaspilsētas pašvaldībai jau ir padomā vairākas jaunas vietas, kur varētu celt VDD ēku. 

Raidījumā piedalījās arī Teikas apkaimes biedrības vadītāja Selīna Vancāne. Raidījumā piedalīties aicināti bija arī zemes īpašnieka "Valsts nekustamie īpašumi" un VDD pārstāvji, tomēr viņi atteicās.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās epizodes no diskusijas:

Iekšlietu ministram Ģirģenam nācās skaidrot, kas tad īsti, viņaprāt, rīko "labi organizētu anitkampaņu" pret VDD – 05:10.

Savukārt biedrības "VEFRESH", kurā apvienojušies Teikas rajona nekustamo īpašumu attīstītāji, vadītājam Celmiņam tika jautāts, vai cīņa par parku nav saistīta ar privātā biznesa interesēm – 11:51

Celmiņš diskusijas karstumā atklāja, kurš nodevis viņam ziņu, lai "pārstāj bāzt degunu" tajā, kas notiek ar zemesgabalu Brīvības ielā 207 – 26:08.

Viens no projekta kritiķu apgalvojumiem ir – slepenība ap VDD ēku ir pārspīlēta. Ģirģens tā arī nespēja atbildēt, kādēļ noslepenota bija pat jaunās ēkas adrese – 37:57.

Rīgas mērs Burovs savukārt dalījās pieredzē, kā savulaik jaunas mājas meklējis Satversmes aizsardzības birojs – 40:45.

Iekarstot diskusijām, tieslietu ministrs Bordāns uzskaitīja argumentus, kādēļ šī vieta nav piemērota VDD ēkai, piesaucot pat terorakta iespēju – 44:36.

Reflektējot par specdienestu apvienošanu, uz ko uzstāj viņa partija, Bordāns skaidroja, ka pašreizējā kārtība radot pat diktatūras draudus – 01:09:04.

Savukārt Ģirģens diskusijas noslēgumā diktatūras draudus saskatīja tieši sava kolēģa nostājā, kā arī atgādināja, kam, viņaprāt, strīdi par VDD ēku ir izdevīgi – 01:18:01.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!