Aprīļa beigās ar jaunu sparu uzliesmojušās cīņas par kontroli farmācijas kompānijā "Olainfarm" ir iemesls, kādēļ šobrīd nobremzēta uzņēmuma iespējama iesaistīšanās vakcīnu ražošanā Latvijā. Šādu versiju otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kas notiek ar "Olainfarm" un kam tas piederēs?" izklāstīja "Olainfarm" padomes loceklis Kārlis Krastiņš.

Veitesa kungam (Jerūnam Veitesam, kurš 8. jūnijā paziņoja, ka atstāj “Olainfarm” valdes priekšsēdētāja amatu – red.) tas bija galvenais projekts, kurā viņš bija ieguldījis ļoti lielu darbu, būtībā sagatavojis tādu biznesa plānu kā tas varētu notikt. Tai brīdī, kad notika izmaiņas “Olmafarm”, Signe Balderes-Sildedzes kundze īpaši nepaskatoties teica: “Visu nostopēt, nekādu šitādu te ražošanu, nekādas vakcīnas.”,” klāstīja Krastiņš.

Krastiņš “Olainfarm” padomē darbojas kopš 2019. gada. Viņš ieņem padomes priekšsēdētāja vietnieka amatu. Trīs nedēļas aprīļa beigās notikušā darījuma ar Čehijā reģistrēto “Black Duck Invest”, kura rezultātā amatu zaudēja “Olmafarm” un “Olainfarm” valdes locekle Milana Beļeviča, “Olmafarm” jaunā valde pieprasīja Krastiņam un Haraldam Velmeram nekavējoties atkāpties no “Olainfarm” padomes saistībā ar uzticības zaudēšanu.

Šonedēļ “Olainfarm” akcionāru sapulcē plānots lemt par jaunas padomes apstiprināšanu. “Olmafarm”, kam pieder lielākā “Olainfarm” akciju pakete – 42,56%, ierosinājusi “Olainfarm” padomē ievēlēt Andreju Leiboviču, Vadimu Telicu, Pēteri Rubeni, Juri Bunduli, Irinu Maliginu, Ingu Balandinu un Sandri Petroviču.

Pēc Krastiņa teiktā, nu jau bijušā “Olainfarm” valdes priekšsēdētāja Veitesa gatavotais biznesa plāns paredzējis, ka “Olainfarm” vispirms slēgtu līgumu ar kādu no esošajiem vakcīnu ražotājiem, bet aptuveni trīs gadu laikā uzņēmums varētu sākt pats ražot vakcīnas. Lai to paveiktu, “Olainfarm” būtu jāinvestē 100-120 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka šopavasar, kad Latvijā viesojās Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, gan Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), gan ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ( tolaik – KPV LV) jau steidza nākt klajā ar paziņojumiem, ka Latvijas farmācijas uzņēmumi apliecinājuši gatavību iesaistīties vakcīnu ražošanā. Toreiz tika apgalvots, ka interesi par iespēju Latvijā ražot vakcīnas pret Covid-19 izteikuši visi lielākie Latvijā strādājošie farmācijas produktu ražotāji, tajā skaitā arī “Olainfarm”.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!