embedded_article_video:53303073
"Man šķita ārkārtīgi traģiski, ka ir cilvēki, kas gatavojas Ziemassvētku svinībām un uztraucas par ierobežojumiem, un tajā pašā laikā slimnīcā mirst cilvēki. Šī nostādne – tā mani sadusmoja. Varbūt es to neveikli izteicu, bet tā ir tā jēga. Tādā veidā nevar pret šo traģisko problēmu attiekties," tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Valsts prezidents Egils Levits komentēja vienu no saviem šoziem visplašāko rezonansi raisījušajiem izteikumiem. Intervijā Levits sniedza plašu atskatu uz saviem pirmajiem diviem gadiem Latvijas prezidenta amatā.

Intervijā Levits atzina, ka Saeimai būtu jāatsāk darbs klātienē, un, ja kāds deputāts nevēlas vakcinēties pret Covid-19, tā esot šī deputāta problēma.

Tāpat prezidents solīja šoruden nākt klajā ar partiju finansēšanas likuma grozījumiem, lai atrisinātu situāciju, kad partija šķeļas, bet tai atvēlētais valsts budžeta finansējums nemainās.

Levits arī iezīmēja savu vīziju par Latvijas nākotni tuvākajai desmitgadei, kā arī savu vietu tajā.

Savukārt uz jautājumu, vai prezidents nav kļuvis par premjera Krišjāņa Kariņa (JV) advokātu, Levits atbildēja, ka premjers savu darbu darot labi.

Piedāvājam intervijas spilgtākās epizodes:

Runājot par saviem pēdējo mēnešu negatīvajiem reitingiem, Levits vairākkārt uzsvēra, ka, ja izvēle ir starp labu reitingu un labu darbu, izvēlēsies pēdējo – 00:47.

Prezidents atzina, ka viņa izteikums par Ziemassvētkiem, kurus no Covid-19 nomirušie nesvinēs bijis neveikls – 04:30.

Jautāts par strīdu par Varakļānu nākotni Levits uzsvēra, ka viņam būtiskāk, nevis kurā novadā atradīsies Varakļāni, bet gan tas, lai Saeima nepārkāptu Satversmi – 08:02.

Levita vērtējumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām nav samierinājies ar PSRS sabrukumu, tādēļ cenšas paplašināt Krievijas ietekmes sfēru – 19:59.

Viņš arī uzskata, ka būtu jāveido neatkarīga ekspertu komisija, kas objektīvi izvērtētu Latvijas valsts pārvaldes kļūdas cīņā ar Covid-19 pandēmiju – 31:24.

Kaut Levits uzskata, ka Latvijai labāk būtu ieviest jauktu vēlēšanu sistēmu kā Lietuvā, šādus likumu grozījumus viņš nevirzīšot, jo neredzot tiem atbalstu Saeimā – 38:20.

Nevar vienlaikus darboties ēnu ekonomikā un gaidīt nevienlīdzības samazināšanos, kritiķiem aizrādīja prezidents – 58:19.

Nākamā gada budžetā kā prioritātēm jāparādās izglītībai un zinātnei, kā arī iekšlietām, kuras pēdējos gados “nepiedodami atpalikušas” uzskata Levits – 01:07:10.

Par L. Lapsas grāmatu “Viltvārdis” Levits negrasoties tiesāties: “Nav man uzdevums ar visādiem nejēgām cīnīties” – 01:11:10.

Levits arī pauda pārliecību, ka kvalitatīviem komercmedijiem nepieciešams valsts atbalsts. To, kas ir kvalitatīvs medijs varēšot noteikt kaut vai tiesa, bet “nevaram izniekot nodokļu maksātāju naudu mēsliem” – 01:16:18.

Latvijas priekšrocība ārpolitikā esot tas, ka “uz mums var paļauties” – 01:26:43.

Jautāts par prezidenta darbā pieļautajām kļūdām Levits atzina, ka, iespējams, esot pārāk daudz komentējis nebūtiskus jautājumus – 01:35:58.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!