Foto: DELFI

Nils Ušakovs (S) uzskata, ka bijis labs pašvaldības kapitālsabiedrību saimnieks, bet atklātībā nākušos korupcijas skandālus pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nevienam nebūtu bijis pa spēkam novērst, tā intervijā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica no mēra amata pienākumu pildīšanas atstādinātais politiķis.

"Pašreiz ir drausmīgs skandāls, kas raisa jautājumus, vai visu darīju ideāli," teica Ušakovs, norādot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu par "Rīgas satiksmes" iepirkumiem.

Lai gan atstādinātais mērs atzina, ka 10 Rātsnamā pavadītajos gados ir pieļāvis kļūdas "Rīgas satiksmes" pārraudzībā, tās, visticamāk, nebūtu bijis pa spēkam novērst ne profesionālai un labi apmaksātai uzņēmuma padomei, ne citam kapitāla daļu turētāja pārstāvim. Viņš gan atzina, ka pēdējos divus gadus Rīgas domē nebija aktualizēta "Rīgas satiksmes" pārvadājumu pašizmaksa. Ieviest derētu arī Valsts kontroles ieteikumus grāmatvedības uzlabošanai.

"Likumpārkāpumi nekur nav izslēgti kā suga. Tie diemžēl notiek," teica Ušakovs. Bet informāciju par iespējamiem "otkatiem" atstādinātais mērs nosauca par sazvērestības teorijām. Piemēram, KNAB vētītajā tramvaju iepirkumā uzvarēja viens no lielākajiem piegādātājiem Eiropā, nevis kāds kaktu kantoris, bilda Ušakovs. Viņš noraidīja versiju, ka nevienā Eiropas pilsētā nav tik daudz korupcijas skandālu kā Rīgā – Rātsnamā notiekošais vienkārši izpelnās plašāku rezonansi, nekā citās institūcijās atklātās nebūšanas.

Ušakovs teica, ka par labu "Rīgas satiksmes" darbu liecina sabiedriskās domas aptaujas, kurās uzņēmumu pozitīvi vērtē vairāk nekā 80% iedzīvotāju. Politiķis atzina, ka "atsevišķos brīžos" viņš pārlieku uzticējies "papīriem un dokumentiem". Bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (A/P) izdoto rīkojumu, kurā kritizēta Rīgas domes pārvaldības kvalitāte, Ušakovs nivelēja, sakot, ka pašvaldības darbu nedrīkst vērtēt dažus mēnešus strādājis ministrs.

Strādāt Eiropas Parlamentā tīkojošais Ušakovs intervijā stāstīja, ka ministra rīkojumam piekristu, ja tajā būtu atbilstošā kārtībā fiksēti likumpārkāpumi. "Kurš tiesiskā valstī var konstatēt likumpārkāpumu? Tas ir ļoti konkrēts saraksts ar iestādēm, ieskaitot tiesu. (..) Šajā rīkojumā nevienā vietā nav konstatēti likumpārkāpumi. Ir atsevišķas kļūdas, kas vēl liecina par rīkojuma kvalitāti," teica Ušakovs, norādot uz kļūdainiem datumiem rīkojuma tekstā. Atstādinātais mērs arīdzan kritizēja Pūces lietoto terminu par "pārkāpumu kopumu", kas mudinājis izdot rīkojumu.

Komentējot Pūces izteikumus par "Rīgas satiksmes" audita nesniegšanu ministrijai, Ušakovs atzina, ka nevēlējās izrādīt pretimnākšanu ministram, kurš viņu "politiski cenšas iznīcināt". "Es rīkojos atbilstoši likumam, bet, redzot visu politisko fonu, kas seko un sekos, kāpēc man vajadzēja nākt pretī ministrijas darbiniekiem?" vaicāja Ušakovs.

Ušakovs vēlreiz apstiprināja, ka tiesāsies ar Pūci un neredz pamatu prasību atsaukt pat tad, ja maijā tiks ievēlēts Eiropas Parlamentā. "Es esmu politiķis, kas izgājis cauri daudziem pārbaudījumiem. Tas ir principa jautājums," piebilda Ušakovs. Viņš neprognozēja, vai 2021. gadā atkal varētu kandidēt pašvaldību vēlēšanās, lai atgrieztos Rīgas mēra krēslā. Tālākā nākotnē viņš cer strādāt akadēmiskajā vidē.

Pilnu sarunu ar Ušakovu var skatīties šeit. Bet šeit var noskatīties interviju ar pašvaldību lietu ministru Pūci.

Vēstīts, ka piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Pūces rīkojums par Ušakova atstādināšanu no Rīgas mēra amata pienākumu pildīšanas.

Ušakovam ir 30 dienas vērsties tiesā ar iesniegumu par VARAM rīkojuma atcelšanu. Ja mērs šīs tiesības neizmantos, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Ja ar tiesas spriedumu VARAM rīkojumu atcels, Ušakovs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņems domes priekšsēdētāja mēnešalgu.

Likums arīdzan liedz atlaistu domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt par tā paša sasaukuma priekšsēdētāju. Taču ministra izdotais rīkojums neliedz Ušakovam strādāt par Rīgas domes ierindas deputātu.

Ušakovs maijā kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ja viņu ievēlēs, rīkojuma atcelšana neliks Ušakovam atgriezties Rīgas mēra amatā. Otrdien, 9. aprīlī, pulksten 15 Ušakovs viesosies raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Ušakovs ministra soli uzskata par politisku lēmumu. Viņš to plāno apstrīdēt tiesā un par juristu darbu maksās pats.

Šobrīd Rīgas mēra amata pienākumus pilda Oļegs Burovs (GKR). Par prioritātēm viņš izvirzījis bedru un ielu remontu, "Rīgas namu pārvaldnieka" uzraudzību, kā arī "Rīgas satiksmes" vadības atlasi. Otrs Rīgas vicemērs ir Vadims Baraņņiks (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!