Kopš 12. marta, kad valdība saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" izplatību izsludināja Latvijā ārkārtējo situāciju, strauji audzis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) apkalpoto pacientu ar aizdomām par "Covid-19" analīžu veikšanai skaits. Kopumā kopš 1. februāra NMPD apkalpojis 700 šādus cilvēkus, vairāk nekā pusi no viņiem – 12. un 13. martā.

Piektdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atzina, ka no galvas nevar pateikt, cik reizes dienā NMPD brigādes dodas izsaukumos, lai pārbaudītu aizdomas par saslimšanu ar "Covid-19", tomēr norādīja, ka dienesta vadītāja Liene Cipule atzinusi - dienests strādājot uz spēku izsīkuma robežas, jo aizvadītajā diennaktī bijuši ap 40 izsaukumu saistībā ar "Covid-19".

Pēc intervijas “Delfi” saņēma NMPD statistiku par dienesta apkalpotajiem pacientiem. Tā ietver četras pozīcijas: nogādāšana ārstniecības iestādē, kas notikusi kopš 1. februāra, brigāžu izsaukumi analīžu ņemšanai pacientiem mājās kopš 28. februāra, izsaukuma nodošana Centrālajai laboratorijai analīžu ņemšanai mājās kopš 9. marta un analīžu ņemšana NMPD mobilajā medicīnas teltī pie Latvijas Infektoloģijas centra, kas tika uzsākta 13. martā.

Līdz pat 8. martam apkalpoto pacientu skaits nepārsniedz 24, kas bijuši 3. martā, pēc tam augstākie rādītāji ir 9. un 11. martā - attiecīgi 32 un 33 reizes. Taču tad sekojis vairākkārtīgs pieaugums: 12 martā – 128 pacienti, 13. martā – 270, kopā 398. Tostarp "Centrālās laboratorijas" speciālisti apkalpojuši 169 pacientus, bet 132 analīzes 13. martā ņemtas NMPD mobilajā teltī pie Latvijas infektoloģijas centra. Tikmēr NMPD brigādes šajās divās dienās 38 cilvēkus nogādājušas slimnīcās analīžu ņemšanai un vēl no 69 paņēmuši analīzes viņu dzīvesvietās.

Kā zināms, paralēli analīžu skaita pieaugumam, audzis arī to cilvēku skaits, kuriem laboratoriski apstiprināta saslimšana ar "Covid-19". Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, 11. martā Latvijā apstiprināti bija 11 saslimšanas gadījumi, bet šorīt - 26. Kopumā analīžu rezultāti līdz šim rītam bija saņemti par 666 pacientiem.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" pēc intervijas ar veselības ministri vērsās Veselības ministrijā un NMPD, lūdzot sniegt detalizētāku statistiku un skaidrojumus par NMPD darbību un analīžu veikšanu saistībā ar "Covid-19". Izvērstu materiālu par līdzšinējo analīžu statistiku, NMPD saņemto telefona zvanu skaitu un reakciju uz tiem, kā arī citiem jautājumiem plānojam publicēt rīt, 15.martā.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!