“Mērs Staķis nebūs tas cilvēks, pie kura visi rindā stāv un tad viņš – šito jā, šito nē, šito jā, šito nē. Nē. Domei ir savs aparāts, savas procedūras un sistēmas, lai tās strādā un tiek ar šo jautājumu galā. Visi tie cilvēki, kas lēmumus pieņēma, joprojām ir darbā,” tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā, jautāts par asas diskusijas raisījušo murāli uz Rīgas 40. vidusskolas sienas, izteicās Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (P/P). Viņš uzstāja, ka formālās procedūras mākslas darba saskaņošanā ir ievērotas.

Jau vēstīts, ka Akas ielā 10, Rīgā, kopš 9. augusta redzams lielizmēra murālis jeb sienu gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei", kuru organizējis fonds "Mākslai vajag telpu". Murāļa skici radījis mākslinieks Kristians Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējās desmitgadēs. Tomēr darbs raisījis asas diskusijas un pat parakstu vākšanu par tā likvidēšanu. Parakstu vācēji uzskata, ka Brektes darbs satur bērnu psihi traumējošu tekstu un erotiska rakstura elementus ar nāves, seksualitātes un, iespējams, arī sātanisma mājieniem. Viņi arī pārmet Rīgas domei, ka mākslas darba izvietošana uz skolas sienas nav saskaņota ar skolas administrāciju vai vecāku padomi.

Staķis intervijā norādīja, ka šim stāstam pirmssākumi meklējami jau 2020. gada janvārī, kad fonds “Mākslai vajag telpu” vērsies pie domes pagaidu administrācijas ar šādu ideju, kura tālāk “izceļojusi visus atbildīgos cilvēkus un komisijas”. “Var viegli izsekot šiem lēmumiem līdzi, nejaukšos tajā iekšā – lai tie paši cilvēki, kas šo lēmumu ir pieņēmuši, arī šo jautājumu tālāk atrisina. No procedūru viedokļa pārkāpumu nav,” teica Staķis.

Staķis centās norobežoties no šī jautājuma, sakot, ka mākslu komentēt nevēlas un konkrēto lēmumu neesot pieņēmis, tādēļ viņam tas arī neesot jāskaidro. Uz Dombura iebildi, ka mērs galvaspilsētā atbild par visu, Staķis atbildēja: “Man ir pakļauti 7000 darbinieku, arī viņiem ir sava atbildība, arī viņiem ir sava atbildība un pienākums skaidrot savus lēmumus”

Konfrontēts ar faktu, ka cita mākslas darba gadījumā Staķis gan uzņēmies aktīvu lomu, tas ir, šogad pavasarī viņš publiski paziņoja, ka Rīgā būtu jāuzstāda piemineklis dzejniecei Aspazijai, Staķis atbildēja, ka viņam tāpat kā jebkuram citam domes deputātam esot tiesības ierosināt projektus. “Deputātiem vispār ļoti patīk ierosināt pieminekļus, arī man, kā redziet, ir sava vājība uz pieminekļiem. Man šķiet, ka Aspazija ir pelnījusi pieminekli Rīgā. Tālāk šī iecere tiek nodota attiecīgajām iestādēm izvērtēšanai, tur ir speciālas komisijas, kas to tālāk vērtē. Tā izies visus šos demokrātiskos procesus bez jebkāda spiediena no manas puses,” solīja politiķis.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!