Neraugoties uz arodbiedrību mudinājumiem, kā arī vairāku Saeimas deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem apmaksāt Covid-19 sertifikātu iegūšanai nepieciešamos Covid-19 testus cilvēkiem, kas kādu iemeslu dēļ nevēlas vakcinēties pret koronavīrusa izraisīto saslimšanu, valdību veidojošo partiju politiķu vidū šādam ierosinājumam nav atbalsta.

"Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kā politiķiem lemt par Covid-19 pārvaldību un vakcināciju?" norādīja, ka testu apmaksāšana cilvēkiem, kas nevēlas vakcinēties, būtu neracionāla visai ievērojamu valsts budžeta līdzekļu tērēšana. "Valsts ir iepirkusi milzīgā apmērā vakcīnas. Viņas ir visiem pieejamas par ievērojami mazākām izmaksām nekā apmaksāt katras divas-trīs dienas cilvēkiem testu no valsts līdzekļiem," viņš teica.

Savukārt "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis pieļāva, ka varētu izvērtēt, vai Covid-19 testus no valsts budžeta līdzekļiem jāapmaksā valsts pārvaldē un sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, piemēram, mediķiem un pedagogiem. Taču tas, viņaprāt, būtu jādara tikai tad, ja situācija ar saslimstību saasinās.

Tikmēr opozīcijas deputāte Regīna Ločmele ("Saskaņa") atgādināja, ka jau kopš 1. augusta lielā daļā gadījumu Covid-19 testi cilvēkiem ir jāapmaksā pašiem. Turklāt pastāvošā kārtība ir tāda, ka "nestrādā neviens sociālais mehānisms", norādīja deputāte.

"Visi pirmās un otrās grupas invalīdi, viņi var veikt testu bez maksas, bet viņi par to nedabū sadarbspējīgu sertifikātu, jo tāda ir Veselības ministrijas nostādne, ka tikai par maksu," pauda Ločmele.

Jau vēstīts, ka pēc šīs nedēļas otrdienā notikušās sarunas ar Valsts prezidentu Egilu Levitu vairāki Saeimas partiju redzami politiķi paziņojuši, ka parlaments apturēs darbu pie likumprojekta, kas paredzēja noteikt, ka epidemioloģiski drošus pakalpojumus var sniegt tikai cilvēki, kam ir sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts. Valdības piedāvātajā likuma redakcijā to varētu iegūt tikai cilvēki, kas vakcinējušies pret Covid-19 vai pārslimojuši šo slimību. Vienlaikus likuma grozījumi paredzēja darba devējiem dot tiesības pat atlaist darbiniekus, kam nav sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

Dažādās Eiropas valstīs šobrīd ir atšķirīga prakse attiecībā uz Covid-19 testu apmaksu. Dažās valstīs tie arī sabiedriskajā sektorā, piemēram, izglītībā strādājošajiem ir jāapmaksā pašiem, savukārt citur šos testus apmaksā valsts.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!