Vēl laikā, kad tapa lēmums par Tērbatas ielas pārtapšanu vasaras ielā, šajā lēmumā tika īpaši noteikts, ka, rīkojot tajā pasākumus, ir jānodrošina rekomendācijas Covid-19 izplatības ierobežošanai. To šodien intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” uzsvēra Rīgas domes pagaidu administrācijas pārstāvis Aleksejs Remesovs. Pagaidu administrācijas locekļu domas par to, vai Vasaras ielas atklāšanas koncertā patiešām notikuši epidemioloģisko ierobežojumu pārkāpumi, gan dalās.

Lēmumu sākot no šā gada 17. jūlija uz vienu mēnesi slēgt Tērbatas ielu transportam, to pārveidojot par gājēju jeb Vasaras ielu, Rīgas pagaidu administrācija pieņēma pirms nepilna mēneša. Otrdien, atbildot uz “Delfi TV ar Jāni Domburu” jautājumiem, kā tapusi šī iniciatīva, pagaidu administrācijas pārstāvji Edvīns Balševics, Artis Lapiņš un Aleksejs Remesovs uzsvēra, ka lēmums tapis pēc tikšanās ar Rīgas Centra apkaimju biedrības pārstāvošajiem aktīvistiem.

“Delfi” jau vēstījis, ka Vasaras ielas atklāšanai veltītajā koncertā daudzi aculiecinieki fiksēja cilvēku drūzmēšanos un sociālās distancēšanās noteikumu pārkāpumus. Dažas dienas pēc tam Valsts policija sāka administratīvā pārkāpuma lietu par iespējamiem pārkāpumiem Tērbatas ielā notikušajos pasākumos. Tad arī kļuva zināms, ka dažādiem kultūras pasākumiem ielā, kas uz mēnesi atvēlēta gājējiem, Rīgas pagaidu administrācija atvēlējusi aptuveni 150 tūkstošus eiro. Pēc 17. jūlijā notikušās drūzmēšanās plānotie pasākumi gan atcelti. “Secinājums tika izdarīts un lēmumi tika pieņemti,” tā Artis Lapiņš, kurš administrācijā pārstāv Finanšu ministriju.

Otrdien, 4. augustā notikušajā intervijā pagaidu administrācijas pārstāvji pauda atšķirīgus viedokļus par atklāšanas pasākumā notikušo. Tā, piemēram, Lapiņš pauda pārliecību, ka pirms spriest, par to, vai Tērbatas ielas atklāšanas pasākumā notikuši kādi pārkāpumi, ir jāsagaida izmeklēšanas rezultāti. Uz aicinājumu paust savu personisko viedokli, vai aculiecinieku fiksētajos kadros saskatāmi pārkāpumi, Lapiņš sacīja: “Atbilde ir nē!”

“Cita lieta ir kā tas praksē īstenojas. Kā iedomājas kā tas varētu notikt un tad tas, kā tas praksē notiek,” sprieda Aleksejs Remesovs, kurš pagaidu administrācijā pārstāv Tieslietu ministriju. Savukārt Balševics norādīja, ka tas, vai notikušais uzskatāms par pārkāpumu no juridiskā viedokļa, vēl nav zināms, bet, paužot savu personisko viedokli, sacīja: “Es uzskatu, ka tur cilvēku bija par daudz.”

Saskaņā ar 7. jūlijā pieņemto lēmumu, par kultūras programmas sagatavošanu un pasākumu rīkošanai vajadzīgo atļauju saņemšanu atbildīgs bija Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un “Rīgas Tūrisma attīstības birojs”. Savukārt par sabiedriskās kārtības un drošības, tostarp Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktu pulcēšanās prasību un ierobežojumu ievērošanu bija uzdots gādāt Rīgas pašvaldības policijai.

Visu interviju ar Rīgas pagaidu administrāciju un izpilddirektora pienākumu izpildītāju Ivetu Zalpēteri var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!