Partijām, kuras ir gatavas uzņemties valdības veidošanu, pie Valsts prezidenta uz pārrunām vajadzētu doties jau ar gataviem Ministru kabineta sastāva piedāvājumiem, piektdien, 19. oktobrī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" stduijā sacīja bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers sprieda, ka Jaunā Konservatīvā partija (JKP), iespējams, pārsteigusies, tik strauji nosaucot savu valdības piedāvājumu, un tagad partijai "savus vārdus atpakaļ paņemt būs grūtāk", taču konceptuāli tas esot pareizs solis pirms izvēles izdarīšanas ļaut Valsts prezidentam iepazīties ar ieplānoto valdību. Viņaprāt, partijas līderis Jānis Bordāns, veidojot savu piedāvājumu, strādājis pavirši.

"Protams, Satversme to nenosaka, ka Valsts prezidentam ir tiesības paprasīt visu Ministru kabinetu, bet to nosaka pats process. Prezidents aicina kādu ministru prezidenta amata kandidātu, bet pirms viņa nominācijas šis ir viens no kritērijiem. Šajā gadījumā, kad mums ir vairāki kandidāti, es pat domāju, ka tas ir nepieciešams," sacīja Zatlers.

Intervijas laikā Zatlers atcerējās, ka viņam 2010. gadā bijusi izšķiršanās par "Vienotības" premjera amata kandidāta Valda Dombrovska piedāvāto ministru kabinetu. Šaubas viņam radījusi Valda Kristovska kandidatūra uz ārlietu ministra amatu, bet, kā viņš pats atzina, kompromisa dēļ tomēr piekritis šādai amatu sadalei. Šaubas Zatleram radījušas Kristovska vājās angļu valodas zināšanas. Viņš gan Kristovski redzējis kā cienījamu aizsardzības ministra amata pienākumu pildītāju.

Intervijas pilns ieraksts redzams šeit.

Zatlers savu vārdu Latvijas vēstures lappusēs trekniem burtiem ierakstīja īsi pirms savas prezidentūras termiņa beigām — 2011. gada 28. maijā, kad tiešraidē Latvijas Televīzijā tautai paziņoja: "Pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 48. pantu, ierosinu Saeimas atlaišanu." Rīkojums numur divi kļuva par simbolu oligarhu varas norietam, bet pats Zatlers par pirmo valsts vadītāju, kurš "atlaidis" Saeimu.

Savā runā, kurā aicināja tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlētās 10. Saeimas atlaišanu, prezidents akcentēja, ka šim parlamentam ir daudz netikumu, taču toreiz nesen kā notikušais Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā, "ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu". Ar šo lēmumu viņš gribēja dot cilvēkiem varu "vienreiz pielikt punktu šauru personu grupu patvaļai" . Rīkojums numur divi noveda pie ārkārtas vēlēšanām 2011. gada rudenī, kurās tika ievēlēta 11. Saeima.

Zatlers arīdzan ir pirmais prezidents atjaunotās Latvijas vēsturē, kurš nesaņēma atbalstu atkārtotam termiņam.

2011. gada 9. jūlijā, kas bija diena pēc jaunā prezidenta — Andra Bērziņa — stāšanās amatā, Zatlers publiski paziņoja, ka dibina Zatlera Reformu partiju, kas pāris mēnešu vēlāk ārkārtas vēlēšanās ieguva 22 vietas jaunajā parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!