Pēdējo septiņu, desmit gadu laikā pasaule ir mainījusies ļoti radikāli, un tagad ir skaidrs, ka Latvija vairs nav tilts starp Austrumiem un Rietumiem, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

"Mēs vairs neesam ne tilts, ne vārti, ne kas," ceturtdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja teica ministrs.

Politiķis atzina, ka pasaule mainījusies ļoti radikāli un nevar salīdzināt to dinamiku, kāda bija pirms septiņiem un desmit gadiem, un to, kas notiek tagad.

Latvijas ārpolitika ir ieguvusi vēl skaidrākas aprises. Pirms septiņiem gadiem vēl domājām, ka mums izdosies labi līdzsvarot attiecības ar Austrumiem, tostarp ar Krieviju. 2010. gada decembrī notika Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīte Krievijā, kas tobrīd likās zināms pagrieziena punkts. Bet tad sekoja 2014. gads, kad Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimu.

Tagad redzam arvien lielāku pretimstāvēšanu starp to, ko saucam par Rietumu pasauli, un Krievijas un Ķīnas rīcību. Mūsu politika ir skaidrāk definēta tajā ziņā, ka Latvija sevi redz kā eiroatlantiskās sabiedrības dalībnieci, mums ir sabiedrotie un mēs vairs neesam ne tilts, ne vārti, rezumēja ārlietu ministrs.

Rinkēvičs skaidroja, ka mēs stabili esam daļa no Rietumu pasaules ar visiem tās principiem.

"Mēs vairs nevaram nosēdēt uz diviem krēsliem finanšu sektorā, kā tas mums likās pirms pieciem gadiem," atzina ārlietu ministrs.

Runājot par ASV vēršanos par Latvijas banku "ABLV Bank" un tai sekojošiem Latvijas amatpersonu centieniem samazināt bijušās PSRS valstu iedzīvotāju un biznesu naudas klātbūtni Latvijas bankās, Rinkēvičs atzina, ka amerikāņi no Latvijas īsti neko daudz neprasot, taču, ja mēs neko nedarīsim, var sekot kāds nākamais paziņojums.

Rinkēvičs uzsvēra, ka ASV ar savu rīcību neuzbrūk Latvijai, bet gan aizsargā sevi no transakcijām, kas apdraud ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!