Reālais ar Covid-19 saslimušo skaits Latvijā varētu būt par 50% vai pat 100% lielāks nekā to pacientu skaits, kam saslimšanu ar šo koronavīrusa izraisīto slimību apstiprina laboratoriski, trešdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis, uzreiz gan piebilstot, ka tas nav nekas šausmīgs.

“Mēs varam pielikt kaut kādus procentus klāt, protams. Bet tie nebūs 300% vai 500%,” sprieda Dumpis, norādot, ka noteikti ir cilvēki, kas šo slimību pārslimo, nevienam to neuzzinot. Viņš uzsvēra, ka šobrīd nav pamata uzskatīt, ka šie cilvēki būtu plaši inficējuši citus cilvēkus.

“Asimptomātiskie neizraisa epidēmijas, viņi nav šie tā saucamie supersprederi (vīrusa nēsātāji, no kuriem inficējas liels cilvēku skaits – red.). Ir tāds termins. To arī zinātniskās publikācijas parāda, ka viņi lielā mērā tā arī pazūd,” norādīja speciālists.

Dumpis gan norāda, ka nav pamata domāt, ka Latvijā varētu būt bijis kāds "superspreders", izņemot iespējams, patversmē “Zilais krusts”, kur konstatēts Latvijā līdz šim lielākais vīrusa perēklis. Jau vēstīts, ka, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, liela daļa no patversmes iemītniekiem, kam analīzes apstiprināja saslimšanu ar Covid-19 bija asimptomātiski, proti, viņiem nebija saslimšanas pazīmju.

Latvijā, atšķirībā no vairākām citām Eiropas valstīm, šobrīd nenotiek plaša testēšana, kuras mērķis būtu tieši asimptomātisko Covid-19 slimnieku apzināšana. Infektologs Dumpis intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” norādīja, ka tas arī nav nepieciešams, jo speciālisti šobrīd sliecas domāt, ka no vīrusa izplatības viedokļa daudz bīstamāki līdzcilvēkiem ir tā dēvētie presimptomātiskie pacienti. Tie ir cilvēki, kuri vēl pirms slimības simptomu parādīšanās vienas vai pat divu dienu garumā izplata vīrusu, paši vēl nezinot, ka ir saslimuši.

“Mēs testējam pansionātos, uzņemšanas nodaļās,” atgādināja Dumpis, norādot, ka pēdējo piecu dienu laikā šādā veidā ir veikti vairāki simti testu, bet šobrīd vēl nav izdevies atklāt nevienu Covid-19 saslimšanas gadījumu.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra apkopoto informāciju, līdz šā gada 29. aprīlim saslimšana ar Covid-19 Latvijā ir apstiprināta 849 cilvēkiem. 15 pacienti ir miruši.

Visu interviju ar Dumpi var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!