Lai arī Rīgas dome šīs nedēļas sākumā ir ievēlējusi jaunu vadību – domes priekšsēdētāja amatā ir apstiprināts Oļegs Burovs (GKR), bet priekšēdētāja vietnieces amatā – Anna Vladova (Saskaņa), arvien pastāv risks, ka šī sasaukuma dome nenostrādās pilnu termiņu un tiks atlaista. To diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina gan vairāki domes opozīcijas politiķi, gan jaunievēlētais mērs Burovs.

Jautājums par iespējamu galvaspilsētas pašvaldības atlaišanu dienaskārtībā ir jau ilgāku laiku. Reaģējot uz "Rīgas Satiksmes" amatpersonu aizturēšanu un kratīšanām Rīgas domē, Nacionālā apvienība aizvadītā gada decembrī kongresā nolēma uzdot tā brīža vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam atlaist Rīgas domi. No jauna tas kļuva aktuāli, kad pēc valdības maiņas, šā gada aprīļa sākumā jau jaunais vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce ("Attīstībai"/PAR) no amata atstādināja ilggadējo Rīgas mēru Nilu Ušakovu (Saskaņa).

Kopš vasaras sākuma, kad Ušakovs un viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) ieguva Eiropas Parlamenta deputātu mandātus, Burovs ir jau otrais cilvēks, kas apstiprināts Rīgas domes priekšsēdētāja amatā. Viņa partijas biedram Dainim Turlajam šajā amatā izdevās noturēties nepilnu mēnesi. Burovs mēra amatā tika ievēlēts pavisam neilgi pirms brīža, kad, pamatojoties uz likumu, domi varētu atlaist, jo tā ilgstoši nav spējusi ievēlēt priekšsēdētāju.

"Grozies kā gribi, šajā sasaukumā uztaisīt koalīciju bez "Saskaņas" un GKR nav iespējams," šodien notikušajā diskusijā uzsvēra "Vienotības" frakcijas līderis Vilnis Ķirsis, atgādinot, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks savulaik ir apņēmies neiesaistīties šādā koalīcijā. Šobrīd divi no domes opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem - "Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija – arvien uzskata, ka ārkārtas vēlēšanas būtu labākais risinājums. Tādēļ šīs partijas pārstāvošie deputāti šonedēļ nepiedalījās balsojumos par jaunā domes priekšsēdētāja un viņa vietnieka ievēlēšanu.

Savukārt Nacionālās apvienības un "Latvijas Attīstībai" deputāti šobrīd ir izvēlējušies citu taktiku – viņi pirmdien notikušajā balsojumā balsoja par "Latvijas Attīstībai" izvirzīto kandidātu Viesturu Zepu. Tomēr arī šo partiju pārstāvji neizslēdz iespēju, ka visu pilnvaru termiņu šī dome nenostrādās. Piemēram, dome varētu tikt atlaista, nākot gaismā kādiem jauniem pārkāpumiem vai skandāliem.

Šādu iespēju neizslēdz arī nupat mēra amatā ievēlētais Burovs, kurš diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" uzsvēra, ka šobrīd domes liktenis ir atkarīgs no tā, vai izdosies izveidot komandu, kas gatava uzņemties atbildību par galvaspilsētā notiekošo. Tas nebūs viegls uzdevums, šodien atzina Burovs.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!