"Noteikti ap tūkstoti," tā, jautāta, cik pedagogu jaunā mācību gada priekšvakarā trūkst Latvijas skolās, "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Jaunais mācību gads un Covid-19: kā mācīties drošāk un labāk?" lēsa Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. Viņa uzsver – neaizpildīto vakanču ir vairāk nekā citus gadus.

"Vēl apkopojuma nav, precīzus datus redzēs tikai 5. septembrī, kad skolas mums iesniegs," diskusijā atzina izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), gan atzīmējot – saskaņā ar viņas rīcībā esošo informāciju, brīvo vakanču skaits esot krietni mazāks.

Ministre arīdzan uzsvēra, ka diskusijas par pienākumu vakcinēties nav vienīgais iemesls, kādēļ daļa pedagogu nolēmuši vairs nestrādāt skolās. "Tur vairāki faktori ir nospēlējuši. Gan šis te gads attālināti ir kādam bijis par grūtu, gan prestiža mazināšanās, varbūt arī neziņa par to, kā būs tālāk, arī kaut kādi valdības lēmumi ir nospēlējuši," teica Muižniece.

Savukārt Vanaga spriež, ka tieši diskusijas par vakcinācijas pienākumu dažiem likušas izšķirties: "Gan vakcinācijas obligātums, gan kopējās pedagogu saimes vecuma "portrets", gan arī profesionālā izdegšana un attieksme."

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns atzīst, ka viņa vadītajā Siguldas Valsts ģimnāzijā šogad pensijā devušies trīs pedagogi. Viņš to sauc par dabisku procesu, kas noticis bez jebkādiem zemtekstiem. Divus pedagogus jau izdevies atrast un patlaban tiek meklēts vēl viens – vācu valodas skolotājs.

Izglītības un zinātnes ministre Muižniece šopirmdien "Twitter" vēsta, ka pret Covid-19 ir vakcinējušies 69% izglītības iestādēs strādājošo. Šā gada jūlijā LIZDA publiskoja aptauju, no kuras izriet, ka 35,2% respondentu kategoriski iebilst pret vakcināciju pret Covid-19.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju "Jaunais mācību gads un Covid-19: kā mācīties drošāk un labāk?" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!