“Mēs esam iekšēji diskutējuši valdībā, mēs esam vienojušies, ka tiem bērniem, kuri šobrīd nevar saņemt pat teorētiski vakcīnu, kas ir vecumā zem 12 gadiem, testēties nevajag likt,” trešdien “Delfi TV ar Jāni Domburu” atbildot uz jautājumu par negatīva Covid-19 testa izvirzīšanu par priekšnosacījumu bērniem, pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Viņš gan piebilda, ka pie konkrētās normas vēl tiek strādāts un galīgā vienošanās par to vēl nav panākta.

Patlaban negatīvs Covid-19 tests bērniem tiek prasīts, piemēram, pirms vasaras nometnēm. Tāpat, atbilstoši patlaban noteiktajam regulējumam, šāds tests bērniem būtu vajadzīgs, lai kopā ar vecākiem, kas ir vakcinējušies, apmeklētu kādus kultūras vai izklaides pasākumus.

Latvijas Sporta federāciju padomes priekšsēdētājs Einars Fogelis “Delfi ar Jāni Domburu” diskusijā “Covid-19 saslimstība samazinās: kuri ierobežojumi jāatceļ valdībai?” uzsvēra, ka jautājums par pusaudža vecumu vēl nesasniegušu bērnu testēšanu ir īpaši sasāpējis sporta nozarei. “Man bērns pārslimoja, joprojām iet uz bērnudārzu. Tur nevienu katru dienu netestē. Viņi spēlējas ar tām pašām mantiņām visi, spēlējas tajā pašā spēļu laukumā, tur nekas nenotiek. Tai pat laikā, ja bērnam ir jāiet, piemēram, uz basketbola nodarbību, tur mēs sakām – durvis ir ciet,” sacīja Fogelis.

Veselības ministrs Pavļuts, atbildot uz jautājumu par bērnu testēšanu, norādīja, ka jau tuvāko dienu laikā, iespējams, 10. jūnijā valdība varētu vienoties par jauniem principiem šajā jomā. Tas notiktu tā dēvētās trīspakāpju pieejas ietvaros. Proti, varētu tikt noteikts, ka divpadsmit gadu vecumu vēl nesasniegušiem bērniem, kam vakcinācija pret Covid-19 patlaban nav iespējama, negatīvi testi tomēr nav nepieciešami. Savukārt vecumā no 12 gadiem negatīvs Covid-19 tests netiktu prasīts tiem pusaudžiem, kas ir vakcinēti pret Covid-19. Savukārt pārējiem, proti, nevakcinētajiem tāds būtu nepieciešams.

Lietuvā pieņemto lēmumu izsniegt tā dēvētās Covid-19 pases visiem, kas vēl nav sasnieguši sešpadsmit gadu vecumu, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Pereviščikovs un veselības ministrs Pavļuts sauc par politisku. “Tas ir epidemioloģisks risks un Latvija ļoti nopietni domā, vai tas būtu pamatoti,” sacīja Pavļuts.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju par Covid-19 ierobežojumu samazināšanu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!