Foto: LETA

Pirmajā mēnesī kopš valdība Latvijā izsludināja ārkārtējo situāciju Covid-19 izplatības ierobežošanai, likumsargi par ierobežojumu pārkāpšanu sodus piemērojuši 550 reizes. Sodu apjomi svārstās starp 2 un 2000 eiro, un kopsummā pārkāpējiem valstij jāmaksā 29 577 eiro. Vidējais soda apmērs – nepilni 54 eiro. "Delfi TV ar Jāni Domburu" saņēma no Valsts policijas plašu datu apkopojumu par Valsts un pašvaldību piemērotajiem sodiem laikā no 13. marta līdz 13. aprīlim un ir sagatavojis šo analīzi par īstenoto sodu politiku – salīdzinājumos pa summām, datumiem, pārkāpumu veidiem, reģioniem.

Par ārkārtējās situācijas režīma pārkāpumiem Latvijā sodus paredz Administratīvo pārkāpumu kodeksa 176.2 pants. Līdz 5. aprīlim maksimālais sods privātpersonai par šiem pārkāpumu bija 360 eiro, bet juridiskai personai – 2000 eiro. Tagad tie ir vairākkārt palielināti, sasniedzot 2000 privātpersonai un 5000 juridiskai personai.

6. aprīlī "Delfi TV ar Jāni Domburu" viesojās iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), kurš solīja sniegt detalizētu informāciju par to, kā līdz šim Latvijā notikusi ārkārtējās situācijas ierobežojumu kontrole. Desmit dienas pēc solījuma esam saņēmuši Valsts policijas sagatavotu pārskatu par visiem 550 sodiem, kas šajā periodā izrakstīti, un attiecīgi analizējam šos datus, lai dotu sabiedrībai iespēju ielūkoties sodu piemērošanas dinamikā, principos un atšķirībās dažādos Latvijas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!