embedded_article_video:53487457

Ar ko jārēķinās skolēniem, viņu vecākiem, skolotājiem un citiem izglītības darbiniekiem - to šonedēļ iztirzāja "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Jaunais mācību gads un Covid-19: kā mācīties drošāk un labāk?". Diskusijā piedalījās izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns kā arī izglītības uzņēmuma "Lielvārds" valdes priekšsēdētājs Andris Gribusts.

Jau vēstījām, ka diskusijā atklājās dažādi viedokļi par to, kur un kam skolās jaunajā mācību gadā būtu jāvalkā sejas maskas. Diskusijas dalībnieki pauda bažas, ka skolēnu nodalīšana var radīt nelabvēlīgu vidi.

Tāpat ziņojām, ka skolās regulāri veiktie Covid-19 testi nebūs vienlīdzīgi ar tiem, kurus cilvēki veic pēc pašu izvēles. Tie nedos tiesības apmeklēt kafejnīcas vai izklaides pasākumus, tikai ļaus pilnvērtīgi piedalīties klātienes mācībās.

Vēstīts arī, ka skolas šo mācību gadu sagaida ar lielāku vakanto skolotāju vietu skaitu kā citkārt. Daļēji tas saistīts ar skolotāju pensionēšanos, daļēji arī ar atsevišķu pedagogu nevēlēšanos vakcinēties pret Covid-19.

Piedāvājam noskatīties diskusijas spilgtākās epizodes:

Muižniece atzina, ka pagājušais mācību gads iecirtis pamatīgu robu skolēnu zināšanās, tādēļ viņas "prioritāte numur viens" esot atgriezties pie mācībām klātienē – 3:20.

Mācību satura un izglītības tehnoloģiju uzņēmuma "Lielvārds" valdes priekšsēdētājs Andris Gribusts pauda, ka attālināto mācību laikā skolēni nav apguvuši līdz pat 50% mācību satura, turklāt palielinās "plaisa" starp sekmīgākajiem un mazāk sekmīgajiem skolēniem – 11:47.

"Ja būs "šaize" eksāmenā, vecāki vainos skolu, menedžmentu, pedagogu, nevis Ministru kabinetu vai vēl kādu," tiešs bija Latvijas izglītības vadītāju asociācijas vadītājs Rūdolfs Kalvāns – 19:37

Muižniece raidīja pārmetumus vakcinācijas procesa organizētāju virzienā, jo pārmetumi, ka pedagogi kūtri vakcinējoties esot nepamatoti. Ministre to nodēvēja par "politiskajām spēlēm" – 32:16.

Diskusijas gaitā atklājās, ka IZM un arodbiedrības pretēji izprot pašu jau ilgstoši apspriesto regulējumu. Tas ir, pedagogu un direktoru arodbiedrība sagaida, ka rudenī Covid-19 testus valsts apmaksās arī pedagogiem, Muižniece skaidro, ka to plānots darīt tikai skolēniem – 44:57.

Jautāta, ko darīt, ja bērnu testēt aizliedz vecāki, Muižniece norādīja, ka tādā gadījumā bērna izglītošana mājmācības ceļā ir vecāku atbildība. Vanaga gan iebilda, ka šāda dalīšana šķeļot sabiedrību – 52:44.

Šobrīd neesot viena skaidra Covid-19 izplatības sabiedrībā rādītāja, pie kura klātienes mācības atkal tiktu pārtrauktas. Tā vietā starp Muižnieci un veselības ministru Danielu Pavļutu esot politiska vienošanās, ka "skolas būs pirmspēdējās, ko slēdz un pirmās, ko atver" – 01:15:48.

Klātesošie skaidroja, kāda kārtība būs spēkā dažādās situācijās, tostarp, piemēram, ko darīt, ja bērns regulāro Covid-19 testu nokavējis, jo skolu nav apmeklējis citas slimības dēļ – 01:26:38.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!