Ņemot vērā pieredzi ar "MFD laboratorijas" sniegto pakalpojumu kvalitāti, nodrošinot skolēnu testēšanu Latvijas skolās, Veselības ministrija vērsīsies Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā (LATAK) ar lūgumu izvērtēt šī laboratorijas pakalpojumu sniedzēja darbību. To piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā ""Aizvērs pēdējās" - vai mācības sākušās drošās skolās?" paziņoja Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

"Lēmumu par akreditāciju pieņem neatkarīga akreditācijas institūcija, mēs vienkārši varam viņiem to prasīt," skaidroja veselības ministra Daniela Pavļuta (AP!) padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka šāda vēršanās akreditācijas iestādē laboratorijai ir vislielākais drauds, jo, zaudējot akreditāciju, "MFD laboratorija" zaudētu ne tikai tiesības veikt testēšanu uz Covid-19, bet arī jebkuras citas medicīniskās analīzes. Tāpat "MFD laboratorijā" esot plānots veikt papildu pārbaudes.

Tiesa gan, pagaidām "MFD laboratorija", par kuras nodrošināto skolu testēšanas pakalpojumu kvalitāti jau spriests pat Saeimas komisijā, turpinās skolēnu testēšanu, taču tās pakalpojumu apjoms samazināts divkārt. Atbildot uz jautājumu, kādēļ šobrīd, arī pēc šajā otrdienā pieņemtā valdības lēmuma skolēnus turpmāk testēt nevis reizi nedēļā, bet gan reizi divās nedēļās valsts arvien turpina līgumattiecības ar "MFD laboratoriju, Bērziņš teica: "Mums kopējā situācijas kapacitāte neļauj, mums diemžēl ar viņiem ir pašlaik jāstrādā, kamēr mēs pārejam uz šo te jauno testēšanas metodi." Veselības ministrijas amatpersonas diskusijā neslēpa, ka, lai arī iepriekš kā iemesls testēšanas biežuma samazināšanai publiski tika minēts zemais pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars testēšanas pirmajā nedēļā, viens no iemesliem, kādēļ šāds lēmums pieņemts, ir arī viena nolīgtā laboratorijas pakalpojumu sniedzēja nespēja nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu.

Medicīnas tiesību eksperte Solvita Olsena, komentējot situāciju, kas izveidojusies "Ja kāds nenodrošina pakalpojumu normālā dzīvē, tad viņam vai nu nemaksā vai prasa atmaksāt." Veselības ministrijas eksperte Janka, atbildot uz šo repliku, solīja, ka pēc pārbaužu veikšanas "MFD laboratorijā" varētu tikt lemts arī par līgumsoda piemērošanu uzņēmumam, kas nav spējis nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu. Iepriekš publiskajā telpā minēti dažādi iemesli, kādēļ tieši šī laboratorija nav spējusi nodrošināt savlaicīgu testēšanai paredzēto stobriņu piegādi skolām, kā arī operatīvi paziņot par testu rezultātiem.

"MFD laboratorijai" ir vairāk nekā desmit filiāļu Rīgā, tostarp vairākas filiāles, kas izvietotas lielajos tirdzniecības centros. Ārpus Rīgas gan tai ir tikai viena filiāle, kas atrodas Dobelē.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!