"Manuprāt, viņš ir krietni pārspīlēts un savā ziņā ļoti vienpusīgi parādīts," tā par 2015. gada Krievijas rokfestivālu "Našestvije", kurā uzstājās "Prāta Vētra", bet austrumu kaimiņu armija demonstrēja savus tankus, saka Renārs Kaupers. Taču grupa atzīst, ka šodien kritiskāk izvērtē savas uzstāšanās vietas.

2015. gadā "Prāta vētra" izpelnījās pārmetumu vilni par uzstāšanos Krievijas rokfestivālā "Našestvije", kura teritorijā austrumu kaimiņzemes armija demonstrēja savus tankus un sniedza militāro lidmašīnu paraugdemonstrējumus. Ziņās tolaik vēstīja, ka festivālā arīdzan izskanējuši aicinājumi iestāties Krievijas armijā un dziedātas kara laika dziesmas. Īpaši asi tas tika uztverts, ņemot vērā tolaik neseno Krimas aneksiju.

Kaupers atzīst, ka ar grupas biedriem šis jautājums apspriests vairākkārt un kopīgi arī centušies nospraust robežas turpmākajiem koncertiem. Taču konkrēto reizi gan "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, gan citās intervijās grupa nenopeļ, jo "Našestvije" galu galā esot rokfestivāls, kas Krievijā notiek katru gadu, un "Prāta vētra" tajā uzstājusies vairākkārt. "Šie tanki un lidmašīnas, es neko no tā neredzēju," teic Kaupers, piebilstot, ka tehnika esot bijusi izvietota kādā nostūrī. Viņš šādu izstādīšanos salīdzina ar militārajām parādēm tepat pie mums, kad Krastmalā redzami tanki, jo cilvēkiem esot interesanti apskatīties.

Kad grupai atgādina, ka, piemēram, krievu mūziķis Andrejs Makarevičs 2015. gadā atteicās uzstāties šai festivālā, kā iemeslu minot nevēlēšanos dziedāt kopā ar tankiem, Kaupers šādai versijai īsti nevēlas piekrist. Viņš atklāj, ka aizkulisēs esot minēti citi iemesli, proti, Makarevičs atteicies, jo neticis spēlēt laikā, kurā gribēja. Rezumējot konkrēto pieredzi, grupa atzīst, ka nu festivāli, kuros piedalīties, tiek padziļināti izpētīti, lai pārliecinātos, ka tas tiešām ir tikai festivāls.

Jāatzīmē, ka 2014. gadā Kaupers gan atteicās no viena Krievijas projekta – filmēšanās Georgija Malkova filmā "Mami 3". Tolaik izdevumam "Vakara Ziņas" mūziķis teica, ka "jā, mans lēmums bija saistīts ar situāciju Krimā un iekšējo izjūtu, ka tajā brīdī likās neiespējami Cēsu centrā balta zirga mugurā filmēties bezbēdīgā Jaungada komēdijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!