"Runājot par privāto, šeit likumdevējam nu tiešām ļoti jāizvērtē to samērīgumu, jo šeit darba devējam tiek prezumētas papildu tiesības, nedodot nekādas garantijas darbiniekiem," tā, komentējot Saeimā konceptuālu atbalstu guvušajos Covid-19 pārvaldības likuma grozījumos paredzētās tiesības darba devējiem pat atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 sertifikātu, pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Muhlinkins.

"Es nekur pasaulē neesmu redzējis, ka caur likumdošanu tiek piedāvāta privāta obligāta vakcinācija, kad darba devējs gan privātā, gan publiskā sektorā, izvērtējot noteiktus apstākļus, var noteikt obligātu vakcināciju," "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Likumprojekts par vakcināciju darbavietās: par vai pret?" sacīja Muhlinkins. Minēto likumprojektu Saeima pagājušajā nedēļā atbalstīja 1. lasījumā. Iebilstot pret darba devēju tiesību paplašināšanu, LBAS pagājušajā nedēļā nosūtījusi visām Saeimas frakcijām vēstuli, kurā aicina nepieļaut nevakcinētu darbinieku atlaišanu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns, skaidrojot likumprojekta autoru pozīciju, norādīja, ka patlaban darba devēji ir " sasietām rokām", proti, viņiem nav iespējams nodrošināt epidemioloģiski drošu pakalpojumu sniegšanu. "Šis dod tiesības darba devējiem, zināmos gadījumos – arī pienākumu, izvērtēt individuālu gadījumu," norādīja Bordāns, uzsverot, ka iespējami prettiesiskus vai nepamatotus atlaišanas gadījumus darbinieki varēs apstrīdēt.

Arī Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis uzsver – likumprojekta mērķis nav kādu atlaist. "Mērķis ir pasargāt sabiedrību, pasargāt pašu darbinieku," viņš teica, piebilstot, ka likumprojekts paredz arī tādas iespējas kā Covid-19 sertifikātus neieguvušu darbinieku norīkošanu strādāt attālināti vai veikt darba pienākumus, kas nav saistīti ar tik lielu risku.

Saeimas deputāte Jūlija Stepaņeko, kas diskusijā pārstāvēja parlamentā izveidoto deputātu grupu par tiesībām uz brīvprātīgu vakcināciju, gan apgalvoja, ka jau tagad "ir vesela kaudze ar darba devējiem", kas jau šobrīd izmantojot vēl nepieņemtu un spēkā nestājušos likumu, lai pārtrauktu darba attiecības ar cilvēkiem, kas nevēlas vakcinēties pret Covid-19.

Centienos ierobežot Covid-19 pandēmiju, vairākās Eiropas valstīs jau noteiktas konkrētas nodarbināto kategorijas, kam būs nepieciešams iegūt Covid-19 sertifikātus jeb tā dēvētās Covid-19 pases. Tiesa gan, lielākajā daļā šādu valstu Covid-19 sertifikātu jeb Covid-19 pasi var iegūt ne tikai pēc infekcijas pārslimošanas vai vakcinēšanās pret to, bet arīdzan regulāri testējoties.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!