"Viendzimuma laulības jāpielīdzina laulības institūtam," viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, pārliecināti uzsvēra partijas "Progresīvie" valdes priekšsēdētājs Roberts Putnis. Pirms aptuveni gada partijai vēl nebija skaidrības, par kādām tiesībām viendzimuma pāriem viņi oficiāli iestājas, taču kopš tā laika par šo jautājumu partijas kongresā ir panākta vienošanās.

"Ar kongresa lēmumu mēs atbalstām viendzimuma laulības līdzvertīgumu laulībai," uzsvēra Putnis. Tāpat viņš norādīja, ka šim jābūt Eiropas Savienības līmeņa jautājumam, proti, konkrētās tiesības jāaizstāv un jānoregulē visā savienībā.

Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidāte Gunta Anča (Progresīvie) papildināja kolēģi, ka ir svarīgi runāt ne tikai par "LGBT kopienām, bet par atšķirīgo kopumā". Viņasprāt, sabiedrība tiek sadalīta: "Mums ir gabaliņš ar gejiem un lesbietēm, gabaliņš ar cilvēkiem ar invaliditāti. Mums ir gabaliņš varbūt ar tumšādainajiem vai varbūt ar musulmaņiem. Tad mēs tos gabaliņus sadalām, un vidū stāv baltais vīrietis, un viņš ir tas, kas saka: mēs esam pareizi, mēs esam tie, kas var noteikt, kas notiek šai valstī, un man, piedodiet, šķaudīt uz to, ko vajag jums."

Jāatzīmē, ka viendzimuma pāru tiesības partija minēja arī savā programmā pirms 13.Saeimas vēlēšanām. "Tiesiski noregulēsim iespēju nelaulātiem pāriem reģistrēt savu kopdzīvi un kļūt par juridiski atzītu ģimeni neatkarīgi no dzimuma,'' teikts tajā. Taču nebija skaidrs, ko konkrēti paredz šis solījums. Kad politiskā spēka pārstāvji viesojās "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, tapa zināms, ka viņi paši joprojām nebija vienojušies par niansēm, kas šajā jautājumā nopietni var skart viendzimuma pārus, proti, nebija konkrēta uzstādījuma par bērnu adopcijas jautājumu viendzimuma pāriem.

Tāpat atgādinām, ka partijas ''Progresīvie'' priekšsēdētājs Putnis ir pirmais politiskā spēka vadītājs Latvijā, kurš oficiāli savā amatpersonas deklarācija norādījis, ka ir laulājies ar vīrieti.

Pilnu Dombura sarunu ar "Progresīvajiem" meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!