Ņemot vērā Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītājas Ilzes Znotiņas iepriekš pausto un signālus par "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa iespējamo ietekmi uz "Moveyval" vērtējumu, FKTK priekšsēdētāja amatam izvirzītā Santa Purgaile pēc apstiprināšanas amatā vēlētos atkārtoti izvērtēt to, cik pamatots bijis lēmums atļaut bankas pašlikvidāciju. To viņa šonedēļ atzina "Delfi TV ar Jāni Domburu", gan uzsverot, ka "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa pārvērtēšana nav viņas pašmērķis.

"Vietējais regulators veica analīzi, darbības, sagatavoja lietu, uz kuru pamatojoties Eiropas Centrālā banka pieņēma lēmumu par kontrolētu pašlikvidāciju. Tāpēc, ja izrādīsies, ka tas ir labākais veids, ka komisija ir izdarījusi visu kā vajag – ļoti labi. Mēs saņēmām, mēs darām to, kas mums ir jādara, sekojam tam, kā šī kontrolētā pašlikvidācija notiek un sekojam līdzi šim procesam," savu nostāju klāstīja Purgaile.

Tikmēr FID portālam "Delfi" norādīja, ka Purgailes teiktais par signāliem par iespējamu pašlikvidācijas procesa norises ietekmi uz "Moneyval" vai ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla FinCen turpmākiem vērtējumiem, acīmredzot, attiecas uz vēsturisko diskusiju par "ABLV Bank" pašlikvidācijā izmantojamo metodoloģiju. "Šobrīd, kad FID ir saņēmis vēsturiskos datus un "ABLV" likvidatori rūpīgi ievēro FKTK apstiprināto metodoloģiju, pārvērtēšanai pamats nav saskatāms."

Jāatgādina, ka lēmumu atļaut "AB.LV Bank" pašlikvidāciju FKTK pieņēma pēc teju pusgadu pēc tam, kad bankas akcionāri aizvadītā gada februāra beigās pieņēma attiecīgu lēmumu. Tas notika dažas dienas pēc tam, kad, reaģējot uz FinCen lēmumu par sankcijām pret "ABLV Bank", no bankas sākās strauja noguldījumu aizplūšana un Eiropas Centrālā banka pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību.

Aģentūra "LETA" vēsta, ka patlaban Valsts policijas Ekonomisko noziegumu pārvalde patlaban izmeklē astoņus kriminālprocesus par "ABLV Bank" un tās darbinieku iespējamu līdzdalību nauda atmazgāšanā.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" interviju ar Santu Purgaili var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!