embedded_article_video:51558837
“Mēs zinām, ka arī politiskajām partijām ir virkne dažādu atbalstītāju un tur var būt gan personīgas nepatikas, gan nedaudz baiļu sajūta par to nenoteiktību, kas sekos, ja es stāšos amatā,” intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” norādīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājas amatam virzītā Santa Purgaile. Viņa gan atteicās nosaukt konkrētus uzņēmējus vai viņu sponsorētus politiķus.

Purgaile pēc uzvaras FKTK vadītāja atlases konkursā žurnālam “Ir” norādīja, ka konkurss noticis tik caurspīdīgi un profesionāli, ka viņu tas pārsteidzis. Tomēr intervija Domburam viņai nācās atzīt, ka arī šajā gadījumā neiztikt bez politiskām aizkulisēm, jo izvēlēto kandidātu tik un tā apstiprina valdība un Saeima.

Domburs jautāja, kāda tipa politiskais tirgus Purgailes ieskatā te izveidojies – tāds, kur partijas cenšas starp “saviem” cilvēkiem sadalīt amatus, vai arī tāds, kur partijas pret kandidātu uz amatu iebilst to sponsoru interešu dēļ. Viņa atzina, ka, viņasprāt, vērojamas abas pazīmes, tomēr atteicās izklāstīt jebkādas detaļas. “Tas ir tikai mans subjektīvs viedoklis, manas sajūtas un es negribu popularizēt baumas, kuras varbūt nemaz nav patiesas. Mēs zinām, ka arī politiskajām partijām ir virkne dažādu atbalstītāju un tur var būt gan personīgas nepatikas, gan nedaudz baiļu sajūta par to nenoteiktību, kas sekos, ja es stāšos amatā,” viņa teica.

Purgaile atzina, ka ilgstošās baņķieres karjeras dēļ “nav tāda vadoša Latvijas uzņēmēja, kuru es nepazīstu”, tomēr jautāta, par baumām, ka pret viņas kandidatūru iebilst kāds ietekmīgs uzņēmējs, kuram vēsturiski izveidojies ar viņu konflikts, Purgaile norādīja, ka nevarot iedomāties, šādu savu pretinieku.

Savukārt Runājot par tikšanos laikā ar dažādo Saeimas frakciju pārstāvjiem pārrunāto Purgaile gan uz šāda veida aizdomām neatsaucās, skaidrojot, ka atkārtotas tikšanās bijušas nepieciešamas, lai labāk sagatavotos atbildēt uz deputātu jautājumiem par tādām FKTK pārraudzībā esošām jomām, ar kurām viņa līdzšinējās baņķieres karjeras laikā nebija strādājusi.

Jāatgādina, ka Purgailes kandidatūru īpaši kaislīgi aizstāv premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība). Viņas apstiprināšanai FKTK priekšsēdētājas amatā atbalstu paudusi arī Jaunā konservatīvā partija un opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība. Tomēr koalīcijā ietilpstošo Nacionālās apvienības un “Attīstībai/Par!” iebildumu dēļ viņas kandidatūras virzīšanu uz Saeimu nācās atlikt.

Šonedēļ kandidāte atkārtoti tikās ar abu partiju Saeimas frakciju pārstāvjiem, kuri pēc tam par viņas kandidatūru izteicās jau pozitīvāk, bet galīgo lēmumu vēl nepieņēma. Arī partija “KPV LV” skaidru atbalstu vai noraidījumu Purgailes kandidatūrai vēl nav paudusi. Ar tās Saeimas frakciju viņai atkārtota tikšanās ieplānota pirmdien. Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu komisijā Purgaili iztaujāt varētu 22. oktobrī, bet galīgais Saeimas balsojums par viņas apstiprināšanu varētu notikt ceturtdien 24. oktobrī.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" interviju ar Santu Purgaili var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!