Rīgas domes deputāta kandidāte Juta Strīķe (JKP) ir salīdzināma ar pusvalkīru – cīnītāju, ko parasti attēlo ar zobenu rokā, taču Strīķes gadījumā zobena vietā vajadzētu slotu, tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" ceturtdienas interviju ar bijušo korupcijas apkarotāju vērtēja eksperti.

Strīķes teikto vērtēja tēlnieks un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors Aigars Bikše, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) starpkultūru komunikācijas profesors Deniss Hanovs, kā arī komiķis un portāla "Delfi" sociālo tīklu satura redaktors Edgars Bāliņš.

Eksperti bija vienisprātis, ka Strīķe šajās vēlēšanās pieteikusi sevi kā cīnītāju. Bikše norādīja, ka šāda tipa cīnītājs savulaik bijis arī Einars Repše, kuru viņš intervijas laikā nodēvēja par "supermenu". Tiesa, kā sprieda eksperti, mūsdienās tādu politiķu esot maz.

"Šī kandidāte ir hibrīds, liela māte," sacīja RSU starpkultūru komunikācijas profesors, kurš Strīķi raksturoja kā valkīru. Savukārt pašreizējo Rīgas domes vadītāju Nilu Ušakovu (S) viņš nodēvēja par gādīgo tēvu, kuram ir sava hierarhija.

Ekspertu vērtējumā Strīķe pašlaik radot "šausminošu pasaules ainu", kā arī viņa rada iespaidu, ka būs vienīgais cilvēks, kurš šo pasauli varēs izglābt. "Es Strīķei pieliktu zobena vietā klāt slotu, lai visus var iztīrīt. Kad Strīķe nāks pie varas, tad viss būs tīrs un caurspīdīgs. Viss nelabais tiks aizmēsts prom," jokoja komiķis Bāliņš, kura teiktajam piekrita arī abi pārējie eksperti.

Tāpat studijas viesi sprieda, ka Strīķes partijai nepieciešams nomainīt partijas nosaukumu no "Jaunā konservatīvā partija" uz "Vecā konservatīvā partija," jo šīs partijas programmā neesot nekā jauna. Hanovs diskusijā pauda, ka bija vīlies Strīķes runā, jo ne reizi viņa neesot pieminējusi to, kā sievietes Rīgā pasargāt no vardarbības. "Ja mēs vērtētu viņas prezentāciju, tad es to vērtētu ar atzīmi 2, 3 - vāji, ļoti vāji," sacīja Hanovs.

Savukārt Bikše norādīja, ka, klausoties Strīķes sacītajā, viņu nepamet kaujas sajūta. "Viņa ir kā dadzis, ar šo sūdzēšanos par korupciju," salīdzināja LMA profesors, kurš norādīja, ka Strīķei jāatklāj kaut kas vairāk par visiem blēžiem. "Konkrēti nekas netika pateikts. Bija pārāk daudz vārdu, ko viņa nevarēja nosaukt, " apgalvoja profesors, kurš vēlreiz uzsvēra, ka Strīķi par valkīru nevarot dēvēt, bet tikai par pusvalkīru.

Eksperti norādīja, ka Strīķe šajās vēlēšanās ir ieņēmusi kaujiniecisku pozu un viņai ir ideālistes tēls, bet studijas viesi arī kritizēja deputāta amata kandidāti par to, ka viņa notikumus pārāk dramatizē. Viņi norādīja, ka Strīķei arī jākļūst drošākai savos izteikumos.

"Vēlētājiem ir ne tikai emocijas un bailes, bet intelekts. Vajadzētu atcerēties, ka vajadzētu cienīt savu vēlētāju," uzsvēra Hanovs, kurš arī norādīja, ka vēlētāji mainoties visu laiku. "Rīgā ir jārunā citā valodā, tas nav ciemats," kritizējot Strīķes sacīto, norādīja Hanovs, kurš piebilda, ka Strīķes "vēstījums ir domāts tādam – nekādam vēlētājam".

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!