Paši viesnīcnieki atzīst, ka viņu bizness atjaunosies piecu gadu laikā un par nodokļu maksātāju naudu to tik ilgi uzturēt nav iespējams – tā finanšu ministrs Jānis Reirs intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atbildēja uz jautājumu par pieticīgo valsts atbalstu, kas šai nozarei piešķirts. Ministrs arī norādīja, ka Covid-19 krīzes smagi skartā kultūras nozare varētu atjaunoties daudz ātrāk, tādēļ arī tai plānoti dažādi atbalsta pasākumi.

Valdība novembra sākumā lēma piešķirt 4,746 miljonus eiro viesnīcu operacionālo izmaksu segšanai, tostarp darbinieku algu izmaksai un komunālajiem maksājumiem. Tika prognozēts, ka atbalstu varētu saņemt aptuveni 200 viesnīcas Latvijā, tādējādi vienam pieteicējam varētu piešķirt vidēji 23 731 eiro. Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikse gan norādīja, ka ar to ir par maz pat, lai izdzīvotu līdz nākamajai tūrisma sezonai.

Atbildot uz Jāņa Dombura jautājumu par šī atbalsta apjomu, Reirs norādīja: "Paši viesnīcnieki saka, ka viņu bizness atjaunosies nu jau piecu gadu laikā. Līdz ar to loģiski domājot, saprast, ka sabiedrībai nav iespējams piecus gadus uzturēt vienu biznesa veidu, visu laiku viņu finansēt."

Viņš salīdzināja to ar citu krīzes smagi skartu – kultūras pasākumu rīkošanas nozari – skaidrojot, ka viesnīcu bizness bijis balstīts uz ārējo pieprasījumu, tādēļ uz ātru atkopšanos tas nevar cerēt, kamēr kultūras jomā "bedre būs aizlāpīta martā". Tādēļ šobrīd tiekot veidotas jaunas atbalsta programmas kultūras jomai, piemēram, jauna zāļu un noliktavu nomas atbalsta programma.

Viņš arī atzina, ka daļai izmitināšanas nozarē strādājošo cilvēku nāksies pārkvalificēties. "Tāpēc ir ļoti masīva atbalsta programma pārapmācībai, piesaistot gan universitātes, piesaistot arodizglītības sistēmu un arī, pagājušajā nedēļā mēs apstiprinājām iespējas darba vietā apmācīt," sacīja Reirs.

Jāpiebilst, ka decembra sākumā ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) Reira vadītajā darba grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam gan nāca klajā ar vēl vienu iniciatīvu par valsts atbalstu viesnīcām - valsts varētu segt viesnīcām Covid-19 inficēto un viņu kontaktpersonu izmitināšanu, novirzot tam 742 000 eiro. Konkrētu piedāvājumu valdībā Ekonomikas ministrija varētu iesniegt nākamnedēļ.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!