embedded_article_video:53465789
"Aicinājumi" aizvērt muti, "žaunas", arestēt oponentus un apglabāt likumprojektu kā radioaktīvos atkritumus - tik asas diskusijas starp valdības un Saeimas opozīcijas pārstāvjiem pirmdien notika "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Likumprojekts par Covid-19 vakcināciju darbavietās: par vai pret?".

4. augustā Saeimas konceptuālu atbalstu guva Tieslietu ministrijas sagatavotie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā – tie paredz darba devējiem tiesības pieprasīt, lai viņu darbiniekiem būtu Covid-19 sertifikāti, ko var iegūt, vakcinējoties pret šo slimību vai to pārslimojot. Tāpat likumprojekts paredz, ka par epidemioloģiski drošiem uzskatāmi tikai tie pakalpojumi, kurus sniedz un saņem cilvēki, kam ir šādi sertifikāti.

Iecerētās izmaiņas iztirzājām "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Likumprojekts par Covid-19 vakcināciju darbavietās: par vai pret?" Tajā piedalījās tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P), Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Muhlinkins, Saeimā izveidotās deputātu grupas "Par tiesībām uz vakcinācijas brīvprātīgumu" vadītāja vietniece Jūlija Stepaņenko, kā arī Saeimas deputāts Aldis Gobzems, pēc kura aicinājuma trešdien galvaspilsētā notika vērienīgs protests.

Jau vēstījām, ka diskusijā Bordāns meta izaicinājumu Gobzemam un Stepaņenko piedāvāt ar vakcināciju nesaistītu izeju no pandēmijas. Abi uzrunātie politiķi gan to nedarīja, bet Gobzems aicināja arestēt veselības ministru Pavļutu.

Tāpat vēstījām, ka arodbiedrību pārstāvis Muhlinkins savukārt pauda bažas par ieceri ļaut atlaist nevakcinētus darbiniekus, jo tas dodot papildus tiesības darba devējiem, bet neko – darba ņēmējiem. Viņš apgalvoja, ka citviet pasaulē šādas prakses neesot.

Ziņojām arī par vārdu apmaiņu, kas diskuijā izcēlās starp Gobzemu un Stepaņenko, kuri vēl nesen bija vienas partijas "Likums un kārtība" līdzpriekšsēdētāji. Stepaņenko Gobzemu pamācīja, kā jāpilda deputāta pienākumi, bet viņš viņu nodēvēja par Aināra Šlesera padoto.

Piedāvājam diskusijas spilgtākās epizodes:

Bordāns, skaidrojot, kādēļ indivīda brīvību ierobežošana reizēm ir sabiedrības interesēs, raksturoja, ar ko mūsdienu sabiedrība atšķiras no tās, kas pastāvēja Spartā – 03:04.

Pavļuts uzsvēra, ka vakcinēšanās ir patlaban labākais pieejamais līdzeklis cīņā pret nu jau vairāk nekā pusotru gadu ilgstošo pandēmiju, un prasība vakcinēties pret noteiktām slimībām nav nekas jauns nedz Latvijā, nedz pasaulē – 06:47.

Stepaņenko norādīja, ka vairākās jomās vakcīnu iedarbības izpēte arvien vēl turpinās un pieprasīja Bordānam skaidrot, vai Tieslietu ministrija ir mainījusi savu nostāju jautājumā par pienākumu vakcinēties – 09:13 un 15:29.

Gobzems aicināja ministrus kopā ar viņu doties nodot asinsanalīzes – 12:01.

Valsts kancelejas direktors Citskovskis raksturoja apsvērumus un nosauca ārvalstis, kuru piemēri vērtēti, gatavojot Covid-19 pārvaldības likuma grozījumus, kas paģēr nodarbinātajiem iegūt Covid-19 sertifikātus – 21:09.

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Muhlinkins skaidroja, kādēļ Saeimā nonākušo likumprojektu neuzskata par kompromisu starp darba devēju un darba ņēmēju interesēm, un uzskata, ka to gatavojot, nav sabalansētas visu pušu intereses – 23:04.

Muhlinkins aicināja Veselības ministriju vērtēt iespēju Covid-19 sertifikātus iegūt arī cilvēkiem ar negatīvu testu, savukārt Stepaņenko izteicās, ka šī ideja netiek atbalstīta finansiālu apsvērumu dēļ. Savukārt Pavļuts skaidroja, kādēļ Veselības ministrija pret to noskaņota skeptiski – 26:08 un 39:32.

Bordāns zemo vakcinācijas līmeni Latvijā saistīja ar Maskavas propagandu un cilvēku iebiedēšanu – 31:09.

Muhlinkins uzteica mediķu iesaistīšanu vakcinācijas nepieciešamības un risku skaidrošanā – 37:02.

Veselības ministrs norādīja, ka komunikācija par dažādām Covid-19 vakcinācijas blaknēm ir ļoti saasināta, kamēr par paša vīrusa ietekmi uz cilvēku veselību tiek piemirsts – 40:29.

Kad Gobzems masku valkāšanas prasību nodēvēja par "šovu", norādot, ka "Delfi" studijā Pavļuts un Bordāns sēž bez maskām, Domburs viņam aizrādīja, ka to ļauj īpašs regulējums: "Gobzema kungs, esiet jurists dažubrīd arī lūdzu!" – 43:54.

Bordāns solīja iesniegt grozījumus likumprojektā, lai no tā izslēgtu izņēmumu, kas ļauj tiesu darbiniekiem turpināt darbu tikai testējoties, bet nevakcinējoties – 49:40.

Atlaišana ir galējais līdzeklis un likumprojekts par Covid-19 sertifikātu nepieciešamību nosaka, ka nevakcinētos darbiniekus darbadevēji var pārcelt darbā, kas nav saistīts ar tiešu saskarsmi ar citiem norādīja Citskovskis – 56:38.

Stepaņenko pauda cerību, ka, pateicoties Nacionālās apvienības deputātu balsīm, likumprojektu par par Covid-19 sertifikātu nepieciešamību Saeima varētu noraidīt – 01:13:33.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!