Foto: DELFI

Lēmums atlaist Rīgas domi kopumā ļautu Nilam Ušakovam (S) jau nākamajā dienā atkal kļūt par mēru, bet rīkojums par Ušakova atstādināšanu no mēra amata pienākumu pildīšanas ļauj no šāda scenārija kaut uz laiku izvairīties, intervijā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P).

Rīgas domes atlaišana nozīmētu to, ka pēcāk gaidāmajās ārkārtas vēlēšanās Ušakovu vēlreiz varētu iebalsot Rātsnamā, bet koalīcijas izveidošana viņam atkal ļautu kļūt par mēru.

Savukārt Pūces izdotais rīkojums par atstādināšanu no mēra amata pienākumu pildīšanas garantē to, ka Ušakovs šo amatu ilgstoši nepildīs, jo likums arīdzan liedz atlaistu domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt par tā paša sasaukuma priekšsēdētāju.

Pūce noraidīja versiju, ka Rīgas domes vadības stilu viņa izdotais rīkojums nemainīs. "Mainās tas, ka domi nevadīs cilvēks, kas daudzu gadu garumā ir konsekventi neievērojis likumu. Vadims Baraņņiks (S) nav pieņēmis lēmumus, kas pārkāptu likumu. Nevajag automātiski secināt, ka Baraņņiks tā darīts, jo ir no tās pašas partijas," teica Pūce.

Juridiskajā pārbaudē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) secināja, ka atsevišķos gadījumos likumu nav ievērojusi visa Rīgas dome. Par šiem pārkāpumiem VARAM informēs Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildītāju Oļegu Burovu (GKR).

Ja Burova vadītā dome šos likumpārkāpumus nenovērsīs, tad iespējams nonākt situācijā, kad atlaist nāksies arī visu Rīgas domi. Starp VARAM atklātajiem pārkāpumiem Pūce minēja daudzbērnu ģimeņu uzskaiti un pakalpojumu pieejamību, atkritumu šķirošanu, kā arī "Rīgas satiksmes" deleģējumu izpildi.

Lai gan par citām kapitālsabiedrībām un to pārraudzībā iespējamajiem pieļautajiem likumpārkāpumiem pārbaude nav veikta, VARAM sola tādu īstenot. "Ņemot vērā konstatēto "Rīgas satiksmē", mums ir aizdomas, ka līdzīgi pārkāpumi ir arī citās kapitālsabiedrībās," teica Pūce.

Ministrs arīdzan teica, ka saņem informāciju par iespējamiem likumpārkāpumiem citu pašvaldību vadībā. Vispirms VARAM izvērtē, vai ir pamats pārbaudes veikšanai. Jau šobrīd atsevišķās pašvaldībās ministrija ir pieprasījusi informāciju. Taču VARAM resursi šobrīd ir koncentrēti uz Rīgas domes pārbaudes noslēgšanu, tāpēc ministriju ieinteresējušās pašvaldības Pūce nenosauca. "Ušakovs var nebūt pēdējais," teica Pūce, piebilstot, ka atstādināšana ir pārbaudes rezultāts, nevis mērķis.

Pūce skaidroja, ka brīdī, kad Rīgas dome viņam iesniedza paskaidrojumus, viņš neesot zinājis kādu administratīvo aktu būs sastādījuši VARAM darbinieki. Atstādināšanas rīkojumu rakstījuši pieci cilvēki. Laika posmā starp tā pirmo un galējo versiju Pūce ar autoriem diskutējis par dažādiem jautājumiem, piemēram, revidentu sadaļas iekļaušanu rīkojumā. Pūce apgalvoja, ka nav uzstājis uz konkrētu argumentu iekļaušanu rīkojumā, taču atklāja, ka ir "visādi stimulējis", lai galvenajās atzinumu vietās meklētu vēl argumentāciju un papildus pamatojumu.

Dienā, kad Pūce parakstīja rīkojumu, šaubas viņu vairs neesot mākušas. "Tā ir liela atbildība. Jābūt pārliecībai, ka visi aspekti ir ņemti vērā. (..) Visā procesā paļāvos uz civildienestu un neiejaucos pārbaudē. Ja eksperti ir sagatavojuši pamatotu lēmumu, tad politiķim nav cienīgi šo lēmumu apturēt," teica Pūce.

Ja tiesa atcels Pūces rīkojumu, tādējādi atjaunojot Ušakovu Rīgas mēra amatā, Pūce solīja atkāpties no ministra amata, ja vēl tādu ieņems. "Es uzskatīšu to par savu lielu neizdarību. (..) Esmu darījis visu šajā procesā, lai nodrošinātos, ka lēmums ir juridiski pamatots un korekts. (..) Ja būšu privātpersona, kur es varu atkāpties," bilda Pūce.

Pilnu Dombura sarunu ar Pūci meklē šeit.

Vēstīts, ka piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Pūces rīkojums par Ušakova atstādināšanu no Rīgas mēra amata pienākumu pildīšanas.

Ušakovam ir 30 dienas vērsties tiesā ar iesniegumu par VARAM rīkojuma atcelšanu. Ja mērs šīs tiesības neizmantos, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Ja ar tiesas spriedumu VARAM rīkojumu atcels, Ušakovs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņems domes priekšsēdētāja mēnešalgu.

Likums arīdzan liedz atlaistu domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt par tā paša sasaukuma priekšsēdētāju. Taču ministra izdotais rīkojums neliedz Ušakovam strādāt par Rīgas domes ierindas deputātu.

Ušakovs maijā kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ja viņu ievēlēs, rīkojuma atcelšana neliks Ušakovam atgriezties Rīgas mēra amatā. Otrdien, 9. aprīlī, pulksten 15 Ušakovs viesosies raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Ušakovs ministra soli uzskata par politisku lēmumu. Viņš to plāno apstrīdēt tiesā un par juristu darbu maksās pats.

Šobrīd Rīgas mēra amata pienākumus pilda Burovs. Par prioritātēm viņš izvirzījis bedru un ielu remontu, "Rīgas namu pārvaldnieka" uzraudzību, kā arī "Rīgas satiksmes" vadības atlasi. Otrs Rīgas vicemērs ir Baraņņiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!