Foto: F64

Korupcijas skandālu plosītā pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" pārvaldībā jau tuvākajā laikā gaidāmas kārtējās pārmaiņas. Martā tam plānots iecelt divus pagaidu valdes locekļus, kā arī izsludināt jaunu konkursu trīs padomes locekļu atlasei. To portālam "Delfi" apstiprināja Rīgas pašvaldības izpilddirektors Juris Radzēvičs (GKR).

Viņš skaidroja, ka šobrīd uzņēmuma padome atsākusi pārrunas ar kandidātiem uzņēmuma pagaidu valdes locekļa amatam. Viņi varētu tikt izvēlēti un iecelti martā. "Piemēram, šobrīd valdē nav praktiski neviena pasažieru pārvadājumu speciālista," skaidroja Radzevičs.

Savukārt uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Ainārs Ozols norāda, ka lēmums par pagaidu valdes locekļu piesaisti pieņemts 6. februārī. Šiem valdes locekļiem būšot zināšanas un pieredze finanšu vadības jomā un transporta, transporta infrastruktūras un sabiedriskā transporta organizācijas un vadības jomā. Viņu atlase notiks pēc padomes un valdes locekļu ieteikumiem, konsultējoties ar personāla vadības un atlases nozares ekspertiem.

Kopš brīža, kad janvārī no valdes locekļa amata tika atsaukts Emīls Jakrins un atlūgumu uzrakstīja Elīna Epalte-Drulle, "Rīgas satiksmes" valdē strādā Džineta Innusa, Inga Krūkle un Jānis Golubevs.

Paralēli notiekot darbs pie trīs uzņēmuma pastāvīgās padomes locekļu atlases. Tas nepieciešams, jo trīs iepriekšējā atklātajā konkursā izvēlētos uzņēmuma padomes locekļus Aināru Ozolu, Andreju Pančenko un Normundu Narvaišu decembra sākumā no amatiem atcēla Rīgas vicemērs Druvis Kleins (Rīgai!).

Janvārī, stājoties spēkā jaunam regulējumam, kas par pašvaldību uzņēmumu kapitāldaļu turētāju padarīja Radzeviču, viņš Kleina lēmumu atcēla, atjaunojot šos padomes locekļus amatos. Tomēr, kā Radzevičs tagad skaidroja portālam "Delfi", juridiski amatā atjaunotie ir tikai pagaidu padomes locekļi, kas šo amatu šādā statusā nedrīkst ieņemt ilgāk par gadu. Tādēļ šobrīd izveidota komisija, kas strādā pie jauna pastāvīgo padomes locekļu atlases konkursa nolikuma.

Radzevičs uzsvēra, ka šajā komisijā no pieciem locekļiem, tikai divi ir Rīgas pašvaldības pārstāvji – viņš pats un domes personāldaļas vadītāja Rita Logina. Pārējie trīs ir neatkarīgie eksperti – Pārresoru koordinācijas centra pārstāve Dzintra Gasūne, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Ivo Ošenieks un Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents Andris Grafs. Konkursa nolikums varētu būt gatavs un kandidātu pieteikšanās izsludināta vēlākais martā.

Konkurss varētu ilgt pusgadu, savukārt pēc tam, kad būs atlasīta pastāvīgā uzņēmuma padome, tai būs jāizstrādā nolikums un jāizsludina konkurss, lai atlasītu uzņēmumam divus pastāvīgos valdes locekļus. Radzevičs norādīja, ka šajā gadījumā domei politiski lēmumi nav jāpieņem, tādēļ tās iespējamajai atlaišanai šo procesu ietekmēt nevajadzētu.

Regulāras izmaiņas "Rīgas satiksmes" vadībā turpinās jau kopš 2018. gada nogales, kad KNAB aizturēja uzņēmuma ilggadējo vadītāju Leonu Bemhenu aizdomās par korupciju trīs apjomīgos iepirkumu konkursos.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" analīze par šo procesu lasāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!