Šonedēļ Eiropas Savienības valstu ārlietu ministri pulcēsies uz ārkārtas sanāksmi, lai spriestu par kopīgu rīcību, kā nepieļaut jaunas migrācijas krīzes izcelšanos Eiropā, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirmdien informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Svētdienas vakarā viņš situāciju Grieķijā apspriedis telefonsarunā ar Grieķijas ārlietu ministru Niku Dendiju.

Grieķijas ārlietu ministrs esot uzsvēris, ka īsti patiesībai neatbilst ziņas par simtiem tūkstošu cilvēku, kas pulcējušies pie Grieķijas un Turcijas robežas un mēģina iekļūt Eiropas Savienībā (ES). "Viņš teica: "Mēs robežu neatvērsim. Mēs robežu sargāsim." Tam ir nepieciešams Eiropas Savienības mandāts," klāstīja Rinkēvičs, piebilstot, ka tieši par to šonedēļ plānots lemt ES ārlietu ministru sanāksmē.

Grieķijas ārlietu ministrs arīdzan esot pavēstījis, ka ļaudis, kas mēģina nonākt Eiropā, nav bēgļi no Sīrijas, bet gan Pakistānas, Bangladešas un Afganistānas pilsoņi, kas līdz šim mitinājušies Turcijā esošajās bēgļu nometnēs. Rinkēvičs pieļauj, ka, reaģējot uz Turcijas lēmumu atvērt savas robežas migrantiem, ES varētu paplašināt "Frontex" robežapsardzības misiju un nosūtīt Latvijas robežsargus talkā grieķu kolēģiem.

Saskaņā ar Apvienoto nāciju organizācijas datiem, svētdien pie Grieķijas-Turcijas robežas jau bija ieradušies aptuveni 13 tūkstoši migrantu. Tikmēr Turcijas amatpersonas apgalvo, ka caur Edirnes provinci valsti atstājuši jau teju 77 tūkstoši migrantu. "Frontex" jau paaugstinājusi trauksmes līmeni uz robežas ar Turciju.

Rinkēvičs intervijā norādīja, ka 2015. gada migrācijas krīzes atkārtošanos nevajadzētu pieļaut. "Mēs redzam, ka šobrīd migrācija tiek izmantota kā zināms ierocis," uzsvēra ārlietu ministrs.

Visu sarunu ar ārlietu ministru var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!