"Patiesībā sarakste ar tiesībsargājošajām iestādēm mums ir kļuvusi par tādu kā ikdienu," tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (P/P). Viņš pēdējos mēnešos trīs reizes sūtījis iesniegumus likumsargājošajām iestādēm, aicinot ierosināt kriminālprocesus pret esošajiem un bijušajiem domes darbiniekiem. Staķis intervijā atzina, ka tuvākajā laikā plānojot vēl divus šādus iesniegumus.

Dokumenti par mēra saraksti, ko pirms raidījuma Staķa birojs izsniedza "Delfi" liecina, ka šī gada laikā Rīgas mērs trīs reizes vērsies tiesībsargājošajās iestādēs, aicinot ierosināt kriminālprocesu – divas reizes Ģenerālporkuratūrā, vienu – Valsts policijā. Raidījumā Staķis precizēja, ka vienā gadījumā runa ir par "iespējamo fiktīvo nodarbinātību Aļeksejenko kunga gadījumā, par šo kriminālprocess ir ierosināts". Anatolijs Aļeksejenko (GKR) iepriekš bijis iesaistīts arī citos kriminālprocesos, bet šoreiz domes vadība viņam pārmeta iespējamu bijušās sievas fiktīvu nodarbināšanu paša vadītajā domes Mājokļu un vides departamentā.

Cits Staķa iesniegums bijis par bijušā Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītāja Vitālija Reinbaha iespējamu līdzīgu pārkāpumu – fiktīvu nodarbinātību paša vadītajā departamentā, bet vēl trešais bijis par iespējamu dokumentu viltošanu, ko varētu būt veicis Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra vadītājs Ēriks Zēģelis. Viņu no amata atstādināja jau iepriekšējā Rīgas izpilddirektore Iveta Zalpētere, bet Zēģelis tiesājās par atjaunošanu amatā.

Staķis arī norādīja, ka "būs vēl vairāki iesniegumi Ģenerālprokuratūrai saistībā ar iespējamo finanšu līdzekļu izšķērdēšanu kapitālsabiedrībās, noteikti "Rīgas meži" būs viena no tām". Uzņēmuma uzdevums esot – ja konstatēta finanšu līdzekļu izšķērdēšana, vērsties pret iepriekšējiem valdes locekļiem, lai tos piedzītu. "Es saprotu, ka šis process šobrīd ir tuvu noslēgumam," uzsvēra politiķis.

Tāpat "sadarbību" ar tiesībsargājošajām iestādēm Staķis prognozēja "Rīgas satiksmes" un tai daļēji piederošā e-talona sistēmas uzturētāja uzņēmuma "Rīgas karte" gadījumā, "kur šobrīd arī mēs gaidām paziņojumu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) par to, kāds sods tad tiks piemērots šajā gadījumā". Jau ziņots, ka VID arestējis SIA "Rīgas karte" kontus, jo audita rezultātā tajā konstatēti pārkāpumus darījumos ar vairāk nekā 10 uzņēmumiem un aprēķināta samaksa valsts budžetā 9,3 miljonu eiro apmērā.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!