Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) valdes priekšsēdētājs Jānis Dinevičs jūtas vīlies iepriekšējā partijas sadarbībā ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA). Apvienības sadarbības partneriem uzticēti pienākumi, taču ne tiesības, "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā atklāja sociāldemokrātu līderis.

Martā LSDSP, Kristīgi demokrātiskā savienības (KDS) un partija "Gods kalpot mūsu Latvijai" (GKML) parakstīja līgumu, lai kopīgā apvienībā startētu 13. Saeimas vēlēšanās. Jaunā politiskā spēka pilno nosaukumu veido visu trīs partiju vārdi, taču tās saīsinājums ir "Apvienība SKG".

Pirms 12. Saeimas vēlēšanām LRA parakstīja sadarbības līgumu gan ar LSDSP, gan KDS. Taču, atskatoties uz līdzšinējo sadarbību, Dinevičs ir vīlies. LRA izveidojusi divu līmeņu struktūru – dibinātājpartiju un sadarbības partneru. "Kur bija atšķirība? Atšķirība bija vienkārša: tiem sadarbības līguma cilvēkiem vai tām partijām praktiski bija tikai pienākumi, bet nebija nekādu tiesību," diskusijā skaidroja Dinevičs.

Nav bijis ne tiesību piedalīties lēmumu pieņemšanā, ne apspriešanā, pauda sociāldemokrātu līderis.

"Pilns šedevrs bija pilsonis [bijušais LRA Saeimas frakcijas vadītājs Mārtiņš] Bondars, kurš attiecīgi izdomāja, ka uz Rīgas vēlēšanām, kad pusgadu bija strādāts kopā, tas viss ir izmetams miskastē. Viņš atnāca ar ["Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētāja Jura] Pūces komandu: "Tagad būs cita kārtība, jūs visi esat brīvi,"" atceras Dinevičs.

Sociāldemokrāti, kā arī KDS, pēc viņa teiktā, tik nedemokrātiskam risinājumam nebija gatavi. "Mēs bijām uzaicināti gada sākumā uz sarunām frakcijā, es pateicu, ka pie tādiem noteikumiem sadarbības nebūs," raidījumā teica sociāldemokrātu līderis.

"Visi tie, kas šobrīd būs sadarbība partneri, būs tikpat beztiesīgi, kā bijām mēs," paredzēja Dinevičs.

Ziņots, ka ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās LSDSP valdes priekšsēdētājs Dinevičs un partijas GKML valdes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs.

Kā vestīts, "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno diskusiju sēriju "Par ko balsot?". Pirmā šīs sērijas daļa tiešraidē skatāma divu nedēļu garumā, sākot ar 14. maiju. Šajās diskusijās katru darba dienu notiks sarunas ar partiju līderiem par Latvijas politiskajiem spēkiem, to līdzšinējo darbību, konkurenci un potenciāliem piedāvājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!