Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) šonedēļ beidzot nāca klajā ar savu verdiktu par gada sākumā lielas kaislības raisījušo jautājumu – vai bijušā sporta biedrības "Marss" velotreka vietā Teikā jābūvē jauna mājvieta Valsts drošības dienestam (VDD), vai arī tur jāveido parks? Komisija nostājās specdienesta pusē, tomēr, visticamāk, par šo jautājumu vēl gaidāms balsojums parlamentā. Kopš 2017. gada, kad valdība slepeni lēma – velotreka vietā taps jaunā VDD ēka –, lielāko daļu informācijas tin slepenības plīvurs. Tādēļ "Delfi TV ar Jāni Domburu" vērsās ar iesniegumiem vairākās iestādēs un ministrijās, pieprasot atklāt to informāciju, kuras slēpšanai nav pamata. Kaut "paslēpes" turpinās, saņemtā informācija ļauj secināt, ka savos publiskajos izteikumos par šo tēmu iestādes un amatpersonas visnotaļ brīvi interpretējušas patiesības jēdzienu.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" piedāvā iepazīties ar mūsu izveidoto pilnu strīda un paša zemesgabala vēsturi, sākot no 1909. gada līdz pat šim brīdim. Ņemot vērā lielo informācijas apjomu esam to sadalījuši vairākās daļās. Jau vēstīts, ka zemesgabalā Brīvības gatvē 207, kur ilgstoši atradies sporta biedrības "Marss" velotreks, šobrīd plānots celt jaunu mītni VDD. Šie plāni raisījuši plašas diskusijas un Saeimā iesniegts vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstīts lūgums šajā teritorijā izveidot parku.

Vienā no tām varat iepazīties ar paša velotreka vēsturi, ieskaitot tiesvedību starp valsti, velosipēdistiem un Rīgas domi. Otrajā daļā esam apskatījuši Rīgas apgabaltiesas jaunās ēkas nenotikušo celtniecību, kuru pirms desmit gadiem bija plānots veidot tieši velotreka vietā. Trešajā daļā pievēršamies VDD pārcelšanās plānu hronoloģijai un izmaiņām tajos, kā arī tam, kādēļ šie plāni pēkšņi kļuva slepeni. Ceturtajā daļā esam pievērsušies pēdējo mēnešu publiskajiem strīdiem par projektu un tam, kuras valsts amatpersonas tajos iesaistījušās ar ne vienmēr tīru sirdsapziņu. Savukārt piektā daļa veltīta Rīgas domes apgalvojumiem par to, kā tā pagātnē centusies nosargāt velotreku un alternatīvajam parka izveides piedāvājumam.

Janvāra beigās "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notika diskusija par šo jautājumu, kurā piedalījās iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR), kā arī divi Teikas apkaimes aktīvisti - Teikas apkaimes biedrības vadītāja Selīna Vancāne un biedrības "VEFRESH" vadītājs Viesturs Celmiņš. Pilnu diskusijas ierakstu varat noskatīties šeit.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!