"Mums ir jādomā, kād ir ieguvumi. Vai sporta vai mākslas dēļ cilvēkam ir jāriskē ar dzīvību?" jautāts par iespējām, ka, samazinoties saslimšanai ar Covid-19, Latvijā pārskatāmā nākotnē varētu atļaut masu pasākumu rīkošanu, skeptisks intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" bija infektologs Uga Dumpis. Viņš uzskaitīja jomas, kurās ierobežojumus varētu mazināt un nosacījumus tam, bet kopumā atzina, ka šobrīd "grūti iztēloties" ierobežojumu pilnīgu atcelšanu. Eksperts gan uzsvēra, ka tas ir tikai viņa viedoklis, bet lēmumus par Latvijas tālāko rīcību pieņems politiķi.

"Tur, kur nav daudz cilvēku kopā telpās," tā infektologs Dumpis intervijā rezumēja šobrīd aizliegto pasākumu un pulcēšanās veidu īpašības, kuriem ierobežojumi varētu atmaigt. Kā piemērus viņš minēja bibliotēkas un muzejus, kuri varētu atsākt darbu, ja vien ir spējīgi izkontrolēt, lai telpās nenotiek drūzmēšanās.

Savukārt jautāts par masu pasākumiem kā sporta pasākumi arēnā "Rīga", stadionos, rokfestivāli vai pat kino un teātra izrādes speciālists atzina, ka šobrīd nespēj iztēloties, ka to atļaušana šogad būtu vēlama. Viņš norādīja, ka ar apmeklētāju distancētu izsēdināšanu visas problēmas netiek novērstas. "Saprotiet, ir ne tikai sēdēšana. Ir ierašanās, bufetes, tualetes. Šīs lietas jāskatās savādāk. Tas nav tikai – mēs te sēžam pa divi metri," skaidroja infektologs. Arī par privātiem pasākumiem, piemēram, kāzām ar vairākiem desmitiem viesu, Dumpis aicināja cilvēkus šobrīd tādus neplānot.

Iemesls infektologa nostājai ir gan saslimstības rādītāji Latvijā, gan apkārt pasaulē. Jautāts, kādai būtu jābūt epidemioloģiskajai situācijai Latvijā, lai viņa viedoklis mainītos, Dumpis atzina, ka tai būtu jābūt pielīdzināmai situācijai Jaunzēlandei, kur saslimstība ir tuvu nullei. Viņš gan uzsvēra, ka Latvija nebūdama nomaļa sala ir pavisam citā situācijā, tādēļ jāseko līdzi ne tikai saslimšanai pašmājās, bet arī plašāk pasaulē. Viņš gan uzsvēra, ka jebkādas ilgtermiņa prognozes šobrīd izteikt ir ļoti sarežģīti: "Mēs nezinām, kas būs jūnijā, septembrī un decembrī. To neviens pasaulē nezina."

Dumpis uzsvēra, ka tieši pulcēšanās ierobežojumi ir galvenā atšķirība starp Covid-19 apkarošanu Latvijā un Zviedrijā – ja Latvijā drīkst pulcēties ne vairāk kā divi cilvēki, tad Zviedrijā – līdz 50. "Ja mēs esam ar mieru riskēt kā Zviedrija, ja mēs gribam 30 nāves dienā... Es kā ārsts neesmu gatavs, ka 30 cilvēki dienā pie mums mirtu no šīs infekcijas," uzsvēra Dumpis.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!