Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ir ārkārtīgi īpaša, ņemot vērā gan cietušo un sabiedrības intereses tajā, gan tās komplicētību, tomēr pagaidām par tās ilgumu trauksmes zvani vēl neskan, intervijā 'Delfi TV ar Jāni Domburu" teica Satversmes tiesas priekšsēdētāja un bijusī Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Lietu pirmās instances tiesa sāka skatīt 2015. gada decembrī. Lietā iesaistītie pieļauj, ka spriedums varētu tikt sagaidīts aptuveni pēc gada, bet apelācijas instancē lietas izskatīšana varētu aizņemt vēl vairākus gadus.

"Šis ir tāds klasisks cilvēktiesību jautājums, proti, tiesības uz taisnīgu tiesu savlaicīgos termiņos. No cilvēktiesību tiesas prakses viedokļa nav nekur iekalts sienā konkrēts datums," atzīst Ziemele.

Testu par tiesas ilguma atbilstību veido četri elementi - lietas sarežģītība, interešu būtiskums, tiesas darba efektivitāte, apsūdzēto stratēģijas. Izvērtējot šos aspektus, tiek secināts, vai tiesvedības ilgums ir adekvāts.

Viņasprāt, šajā lietā cietušo intereses atspoguļo visas sabiedrības un valsts intereses. "Ir pilnīgi skaidrs, ka šāda apmēra traģēdija Latvijai ir kaut kas ārkārtīgi īpašs. Šis ārkārtīgi īpašais spēlē divos virzienos - tas arī nozīmē, ka tīri juridiski lieta ir komplicēta, un uz spēles ir liktas arī ārkārtīgi svarīgas intereses."

Pagaidām Zolitūdes traģēdijas lietā brīdinājuma zvani par lietas garumu neskan. "Diemžēl es teiktu, ka neskan. Es ļoti labi saprotu arī cietušo intereses šajā situācijā."

Viņasprāt, pastāv spiediens par to, ka sabiedrība vēlas trīs līmeņu tiesas, par ko liecina arī tas, ka "mums ir vairākas lietas, kurās iesniedzēji uzskata, ka kasācijas instance nav pieejama vai nav pietiekami efektīva".

"Ja mēs visos jautājumos aizejam uz to, tad sabiedrībai ir jārēķinās, ka tas būs garāk, un tā tas ir visur," skaidro Ziemele.

Šonedēļ, 21. novembrī, apritēja četri gadi kopš veikala "Maxima" sagrūšanas Zolitūdē. Drupās gāja bojā 54 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti tika ievainoti. Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Krimināllietā, kas ierosināta pēc šī notikuma, uz apsūdzēto sola sēdušās deviņas personas. Lieta tiek uzskatīta par vērienīgāko tiesas prāvu Latvijas vēsturē.

Pilnu sarunu ar Ziemeli iespējams redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!