Foto: DELFI
Kaut Valsts drošības dienesta (VDD) pārstāvji līdz šim publiski apgalvojuši, ka tā jaunā ēka tiks celta Brīvības gatvē 207, jo citas izvēles nemaz neesot bijis, Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) jau pirms vairākiem gadiem dienestam piedāvājuši izvēlēties starp septiņām vietām Rīgas centrā un dažādos rajonos. Tas izriet no "Delfi TV ar Jāni Domburu" saņemtās atbildes uz iesniegumu VNĪ. VDD gan joprojām uzstāj, ka izvēles nav bijis, jo visas pārējās adreses nav atbildušas tā izvirzītajem kritērijiem.

Janvāra nogalē, kad jau bija publiski izskanējis, ka bijušā sporta biedrības "Marss" velotreka vietā Teikā Brīvības gatvē 207 plānots būvēt tieši VDD jauno ēku, dienesta priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus sniedza intervijas un komentārus vairākiem medijiem, tostarp "Latvijas Radio" un "TV3 Ziņām". Šajās intervijās viņš norādīja, ka dienestam piedāvāti divi varianti – būvēt ēku bijušā velotreka "Marss" vietā vai izmantot bijušā Vieglās rūpniecības tehnikuma ēku, kura neesot atbilstoša pēc platības un apkārt esošā perimetra. Bijušais tehnikums savulaik atradās Aristīda Briāna ielā 13.

Turpretī, kā februāra nogalē elektroniski parakstītā atbildē uz portāla "Delfi" iesniegumu norāda VNĪ, "pildot savos darbības pamatvirzienos noteiktos pienākumus, VNĪ 2016./2017.gadā piedāvāja savā pārvaldībā tobrīd esošos zemes gabalus – gan brīvos, gan ar esošām ēkām". VNĪ uzskaita septiņas vietas, kas VDD piedāvātas. Starp tām ir jau minētās – Brīvības gatve 207 un Aristīda Briāna 13. Bez šīm adresēm VNĪ specdienestam piedāvājis arī piecus citus zemesgabalus - Ķīpsalā bez adreses, Gaujas ielā 15, Mūkupurva ielā 2, Brīvības ielā 61 un Pērnavas ielā 8.

Precīza zemesgabala atrašanās vieta Ķīpsalā portālam "Delfi" nav zināma. Savukārt ēka Gaujas ielā 15 atrodas Valsts policijas ēku kompleksā Čiekurkalnā. Brīvības ielā 61 atrodas tā dēvētā "Stūra māja", kur padomju laikā bija izvietota LPSR Valsts drošības komiteja jeb čeka, bet vēlāk deviņdesmitajos gados – Valsts policija. Mūkupurva iela 2 atrodas netālu no starptautiskās lidostas "Rīga" un šobrīd tur ir vairākas ēkas un mežs. Savukārt Pērnavas ielā 8, saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, šobrīd atrodas vairāki uzņēmumi un dzīvokļi. Blakus šai ēkai atrodas arī liels, neapbūvēts iekšpagalms.

VDD gan joprojām turas pie sava. Atbildot uz "Delfi" jautājumiem, dienests norādīja, ka lielāko daļu no VNĪ piedāvātajiem nekustamajiem īpašumiem, tas noraidījis uzreiz kā kritērijiem neatbilstošus. "Būtībā “Valsts nekustamie īpašumi” VDD varēja piedāvāt tikai vienu kritērijiem atbilstošu zemesgabalu – teritoriju Brīvības gatvē 207 un, kā to publiski norādījis arī VDD priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus, nekāda izvēle faktiski neeksistēja," uzstāj VDD pārstāvji e-pastā "Delfi".

Attiecībā uz pārējām vietām, VDD norāda, ka nekustamie īpašumi Ķīpsalā un Mūkupurva ielā 2 tam neesot derējuši, jo atrodas Daugavas kreisajā krastā. "Viens no galvenajiem kritērijiem bija tāds, ka VDD ēkai ir jāatrodas Daugavas labajā krastā, kur izvietoti daudzi stratēģiski svarīgi objekti, tajā skaitā augstākās valsts pārvaldes institūcijas un publisku masu pasākumu norises vietas, kuru drošības nodrošināšanā ir iesaistīts VDD," skaidro dienests.

Nekustamajam īpašumam Aristīda Briāna ielā 13 savukārt esot bijusi nepietiekama kvadratūra, kā arī ārējais perimetrs, bet ēku Gaujas ielā 15 saviem attīstības plāniem tolaik jau esot nolūkojusi Iekšlietu ministrija. Turklāt "viens no VDD kritērijiem bija neatrasties blakus citiem operatīvajiem dienestiem," tagad norāda dienests.

Iebildumi pret teritoriju Pērnavas ielā 8 esot balstīti faktā, ka tā atrodas vairāku dzīvojamo ēku ielokā, "faktiski ir kā pagalms". Tai arī neesot divu alternatīvu piebraukšanas-evakuācijas ceļu. Tikmēr "Stūra māju" VDD noraidījis, jo "iespēja, ka neatkarīgās Latvijas specdienests varētu atrasties ēkā ar šādu vēsturi, nav pat izskatāma".

Dienests tagad "Delfi" norādīja, ka sākotnēji izskatīta arī iespēja pārbūvēt kādu gatavu ēku atbilstoši specdienesta vajadzībām, taču secināts, ka tas būtu daudz dārgāk nekā uzbūvēt jaunu.

No VNĪ atbildes uz "Delfi" iesniegumu gan izriet, ka tās ieskatā visi septiņi sākotnēji piedāvātie īpašumi atbilduši VDD izvirzītajiem kritērijiem. Tāpat jāpiebilst, ka no VDD sniegtās atbildes neizriet skaidra atbilde, kādēļ līdz šim dienests publiski runājis tikai par divām, nevis visām septiņām alternatīvām, kas tam tika piedāvātas.

Jāatgādina, ka janvāra beigās "Delfi TV ar Jāni Domburu" notika diskusija par plāniem celt jauno VDD ēku Brīvības ielā 207. VDD pārstāvji noraidīja vairākkārtējus ielūgumus tajā piedalīties. Pilnu diskusijas ierakstu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!