Pedagogu algu palielinājumam atbilstoši noteiktajam grafikam, zinātnei atvēlētā finansējuma pieauguma nodrošināšanai un citām būtiskām vajadzībām Izglītības un zinātnes ministrijai 2020. gada valsts budžetā būtu nepieciešami vismaz 55 miljoni eiro. To intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, apstiprinot, ka Finanšu ministrijā ir iesniegta budžeta pieprasījuma “optimistiskā” versija, kurā nākamajam gadam pieprasītais papildu finansējuma apjoms sasniedz 128 miljonus eiro.

Ministrija aprēķinājusi, ka nākamā gada budžetā tai papildus nepieciešami vismaz 30 miljoni eiro, lai nodrošinātu no šā gada 1. septembra palielināto algu izmaksu pedagogiem visa nākamā gada garumā, kā arī jau apsolīto atalgojuma pieaugumu līdz 790 eiro par vienu slodzi no nākamā gada 1. septembra.

Vēl 20 miljoni eiro esot vajadzīgi, lai izpildītu apņemšanos palielināt zinātnei atvēlēto valsts budžeta finansējumu. Šajā summā esot ietverts arī tā dēvētā bāzes finansējuma palielinājums lietišķajiem un fundamentālajiem pētījumiem. Nauda vajadzīga arī iemaksām Eiropas Kosmosa aģentūrai.

Nepilnus 20 miljonus eiro Izglītības un zinātnes ministrija nākamā gada valsts budžetā plānojusi iegūt, pilnībā pārliekot sākumskolas skolēnu brīvpusdienu apmaksāšanu uz pašvaldību pleciem. Par šo nodomu ministrija paziņoja šonedēļ. Tomēr vienošanās, ka ministrija izstrādās attiecīgus Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus valdības sēdes slēgtajā daļā panākta jau pagājušajā nedēļā.

Pret šo nodomu ir iebildumi pašvaldībām. Latvijas Lielo pilsētu asociācija norāda, ka vietvaras varētu uzņemties brīvpusdienu apmaksāšanu 1. līdz 4. klašu skolēniem, ja valsts turpmāk nodrošinās visu pirmsskolas pedagogu algu finansēšanu. Izglītības un zinātnes ministre Šuplinska šādu pašvaldību ierosinājumu sauc par tirgošanos, norādot, ka, saskaņā ar ministrijas rīcībā esošajiem aprēķiniem, pirmsskolas pedagogu atalgojuma izmaksas nodrošināšanai valsts budžetā būtu vajadzīgi aptuveni 40 miljoni eiro.

Visu interviju ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!