"Tas lai paliek mūsu noslēpums," tā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Gatis Eglītis "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā atbildēja uz opozīcijas deputāta Ulda Auguļa (ZZS) jautājumu, kādēļ valdošā koalīcija lemšanu par Irēnas Kucinas apstiprināšanu Satversmes tiesas tiesneses amatā atlikusi līdz oktobra beigām. "Attīstībai/Par!" (A/P) pārstāvis Mārtiņš Šteins tikmēr joprojām atteicās paust skaidru partijas pozīciju par Kucinas kandidatūru.

Jau vēstīts, ka valdošā koalīcija vienojusies Kucinas kandidatūru uz Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu izskatīt oktobra beigās jeb četras nedēļas vēlāk, nekā iepriekš plānots. LTV raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar A/P politiķēm Vitu Andu Tēraudu un Inesi Voiku esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi, piedraudot, ka pretējā gadījumā prezidents kritizēšot A/P ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai. Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums.

Diskusijā Šteins atteicās precizēt, ko tieši Levits teicis Voikai vai Tēraudai. “Es uzticos savām kolēģēm. Viņas abas divas mūs frakcijas sēdē informēja par šo zvanu un sarunu ar prezidentu. Mēs tikāmies arī ar Kucinas kundzi frakcijā un uz virkni jautājumu atbildes bija profesionālas, bet kopumā mēs joprojām uzturam to, ka process nebija caurspīdīgs,” teica Šteins, atzīstot, ka frakcija vēl nav vienojusies, vai kandidāti varētu atbalstīt.

Jautāts, vai kāds no koalīcijas ir uzrunājis opozīciju par atbalstu Kucinas kandidatūrai, Augulis atbildēja īsi: “Šobrīd nē!” Viņš norādīja, ka ZZS jau publiski aicinājuši Kucinu pašai atsaukt savu kandidatūru, ņemot vērā izskanējuši par prezidenta sarunām ar “Attīstībai/Par!” deputātēm.

Eglītis savukārt norādīja, ka Kucina esot ļoti kvalificēta kandidāte un aicināja nemēģināt šo kandidatūru izgāzt. Uz Auguļa jautājumu koalīcijas politiķiem, ko tieši viņi ir plānojuši paveikt tuvākajās četrās nedēļās, kamēr Kucinas kandidatūras izskatīšana ir atlikta, Eglītis atbildēja: “Tas, lai paliek mūsu noslēpums.”

“Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins savukārt pauda, ka viņam neesot nekādu bažu par Kucinas juristes kvalifikāciju un atbilstību Satversmes tiesas tiesneses amatam. Viņš pauda versiju, ka šobrīd turpinās intrigas, kas aizsākās pirms dažiem mēnešiem, parlamenta vairākumam noraidot divas citas kvalificētas kandidātes. “Bija cilvēki, kas bija ļoti aizvainoti un tad es domāju, tas aizvainojums, joprojām ir,” teica Judins.

Frakcijas “Neatkarīgie” priekšsēdētājs Aldis Gobzems savukārt norādīja, ka šīs esot nevis “kuluāru”, bet “buduāra” sarunas. “Skaidrs, ka kuluāru sarunas Latvijā šobrīd ir labākajās francūžu tradīcijās,” teica politiķis.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!