Viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, "ABLV Bank" akcionārs Ernests Bernis norādīja, ka vairākkārt ticies ar bijušo finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), kura nav norādījusi uz potenciālajiem riskiem, tieši pretēji — mudinājusi banku turpināt darbu Latvijā. Reizniece-Ozola to sauc par absurdu.

"Valdībai un regulatoram trīs pēdējos gados nemitīgi jautāju, cik šis bizness Latvijai ir nepieciešams. Teicu — ja ir riski valstij, esmu gatavs no daļas atteikties, bet daļu pārnest uz mūsu "ABLV Bank Luxembourg". Protams, tur izmaksas ir augstākas, bet es biju tam gatavs. Finanšu ministrija man atbildēja — nē, palieciet, jūs darāt Latvijai svarīgu darbu. Pēdējoreiz to jautāju pagājušā gada decembrī. Šajā ēkā, kad viņa bija ciemos. Arī tas mierināja," pērnā gada decembra intervijā žurnālam "Klubs" atklāja Bernis.

"Delfi Tv ar Jāni Domburu" studijā baņķieris precizēja, ka ar vārdiem "finanšu ministrija" domājis tieši Reiznieci-Ozolu. Raidījuma vadītājs Jānis Domburs Bernim norādīja, ka pirms intervijas aprunājies ar bijušo ministri, un viņa atbildējusi, ka nav neko tādu teikusi. Tikšanās decembrī gan bijusi, tajā piedalījās arī kultūras ministre Dace Melbārde (NA), un kopā sanākšanas mērķis bija iepazīties ar "New Hanza" teritorijas koncepciju un attīstību. Tāpat Reizniece-Ozola norādīja, ka 2016.gada beigās Bernis centies lobēt izmaiņas finanšu sektora attīstības plānā.

Bernis raidījumā, aizstāvot sevi, norādīja, ka "bija vēl sarunas, bija pusdienas, es biju finanšu ministrijā kaut kādas trīs reizes viņas kabinetā". Pēc šādas piebildes par atkārtotām tikšanās reizēm Domburs secināja, ka viens no viņiem melo, uz ko Bernis atbildēja, ka "es nemeloju". Baņķieris arīdzan piebilda, ka ministre ne reizi nav likusi saprast, ka viņa biznesam briest nepatikšanas.

Pēc raidījuma "Delfi" atkārtoti vērsās pie Reiznieces-Ozolas. "Noskatījos to video un man jāsaka, ka man nav ko piebilst papildus tam, ko es Dombura kungam pirms tam izstāstīju. Tas, ka kāds mēģinātu skaņot pārcelt biznesu uz Luksmeburgu, tas vispār ir absurds!" viņa uzsvēra.

Neprecizējot tikšanos skaitu, Reizniece-Ozola atzina, ka Bernis ir bijis finanšu ministrijā: "Viņš nesa materiālus par to, ko dod finanšu nozare tautsaimniecībai, un lobēja to, ka nevajag pieņemt Finanšu sektora attīstības stratēģiju tādā regulējumā, kāda tā bija sagatavota, jo tur nav pietiekami uzsvērts nerezidentu biznesa nozīmīgums." Viņa arīdzan kategoriski noraida uz sevi vērsto mājienu par meliem.

Savukārt, runājot par baņķiera teikto, ka nav bijis informēts par briesmām, kas tuvojās, bijusī ministre apgalvoja, ka viņai nemaz nav bijis zināms, ka ASV grasās piemērot 311. sadaļas īpašos pasākumus, tāpēc nekādus brīdinājumus arī nevarēja veikt.

Pilnu Dombura sarunu ar Berni meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!