Foto: DELFI
Trūkstošais pierādījums, kas līdz šim Latvijas prokuratūrai liedzis rosināt pret Kristīni Misāni krimināllietu, lai lūgtu viņu izdot Latvijai pirmdien tika atrasts. Tas izrādījies viltots iesniegums kādai Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) bankai. Misānes māsa Mārīte Batraka gan diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" kritizēja prokuratūras rīcību, norādot, ka tā varējusi rīkoties arī ātrāk. Savukārt virsprokurors Aivars Ostapko pārmetumus noraidīja. Viņš arī atzina, ka Latvijas izmeklētāji tagad gribēs nopratināt Misānes bijušo dzīvesbiedru un bērna tēvu, DĀR pilsoni Johanu Grobleru.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Dānijas apgabaltiesa nolēma neatbrīvot Latvijas pilsoni Misāni no apcietinājuma, kurā viņa pavadījusi jau vairāk nekā gadu. Viņas izdošana DĀR, kur Misānei par pašas bērna nolaupīšanu draud 15 gadu cietumsods, bija ieplānota jau šonedēļ, tomēr trešdien diskusijas "Delfi TV ar Jāni Domburu" laikā Misānes māsa saņēma ziņu, ka izdošana īslaicīgi atlikta.

Iespējams, šis lēmums saistīts ar Latvijas Ģenerālprokuratūras rīcību. Tā tikai dienu iepriekš paziņoja, ka saņēmusi jaunus pierādījumus kriminālprocesa uzsākšanai pret Misāni tepat Latvijā un izdevusi pret viņu Eiropas aresta orderi, tādējādi lūdzot Dānijas kompetento iestādi izdot Misāni Latvijai nevis DĀR. Kāds būs Dānijas lēmums gan vēl nav skaidrs.

Batraka diskusijā gan kritizēja prokuratūru, norādot, ka pirmie pierādījumi tai iesniegti jau pagājušā gada vasarā, tomēr tobrīd prokuratūra uzskatījusi, ka ar to nepietiek, lai pieprasītu Misānes izdošanu uz Latviju. “Tā vietā, lai man norādītu, ka – lūdzu pameklē vēl kaut ko! - viņi paši klusēja. Tad, kad es jau augustā gāju lūgdamās, lai pieprasa no savas puses, diemžēl jau bija par vēlu, jo Dānija atbildēja, ka viņi savu lēmumu ir izdarījuši,” sacīja Batraka.

Pirmdien viņa no Dienvidāfrikas saņēmusi iesniegumu kādai šīs valsts bankai, kas bijis viltots, lai iegūtu tajā nerezidenta bankas kontu. Šo iesniegumu viņa arī nodevusi prokuratūrai. Ar to arī pieticis, lai Latvijas prokuratūra beidzot ierosinātu pret Misāni lietu pēc Latvijas Krimināllikuma 275. panta par dokumentu viltošanu, kas paredz maksimālo sodu – līdz četriem gadiem cietumā – un tādējādi varētu pieprasīt viņas izdošanu uz Latviju.

Savukārt prokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurors Ostapko skaidroja, ka Batrakas minētos papildus pierādījumus prokuratūra saņēmusi 17. februāra pēcpusdienā pulksten 13.58. Jau pēc stundas ierosināts kriminālprocess pret Misāni, nākamajā dienā viņa atzīta par aizdomās turēto un tiesai lūgts piemērot viņai drošības līdzekli – apcietinājumu. Tiesa lūgumu apmierinājusi, un pēc tam prokuratūra atkal stundas laikā noformējusi Eiropas aresta orderi, kas nekavējoties pēc parakstīšanas nosūtīts uz Dānijas prokuratūru gan pa epastu, gan faksu. Jau pēc minūtes saņemts apstiprinājums, ka tas ir saņemts un tiks skatīts. Prokurors gan atzina, ka “diez ko lielas cerības mēs nevaram lolot”, jo Dānijā jau uzsākts faktiskais Misānes nodošanas process DĀR, tādēļ juridiski neapgāžama pamata Dānijas iestādēm mainīt lēmumu nav.

Ostapko noraidīja Batrakas pārmetumus, ka Latvijas prokuratūra varējusi rīkoties jau ātrāk: “Šis nebija tas gadījums, kad tur bija tā saucamais 50 uz 50.” Ostapko skaidroja, ka dažus dokumentus Misānes advokāts prokuratūrā tik tiešām iesniedzis jau vasarā, bet tie bijuši nepietiekami kriminālprocesa rosināšanai. Šie “atskaites punkti” gan 17. februārī “ļoti skaisti salikās kopā” ar Batrakas iesniegtajiem papildus pierādījumiem, ļaujot ierosināt kriminālprocesu, norādīja virsprokurors.

Jautāts, vai turpmākās izmeklēšanas gaitā Latvijas varas iestādes vēlēsies pratināt arī Misānes bijušo dzīvesbiedru DĀR dzīvojošo Johanu Grobleru, Ostapenko atzina, ka “viennozīmīgi”.

Groblera advokāts Rihards Niedra savukārt prognozēja, ka viņa klients sadarbosies ar Latvijas varasiestādēm. “Kas attiecas par līdzšinējiem procesiem, visiem, kas līdz šim Latvijā ir bijuši viņš vienmēr ir pildījis savu pienākumu atbildēt uz iestāžu vai tiesu pieprasījumiem. Man nav pamata apšaubīt, ka viņš kaut kādā veidā mēģinātu slēpties vai izvairīties – tā nebūt nekad nav bijis,” norādīja advokāts.

Jau vēstīts, ka plašu rezonansi izraisījusī lieta par Misānes izdošanu DĀR saistīta ar viņas privāto dzīvi. 2011. gadā sieviete iepazinusies ar DĀR pilsoni Grobleru un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem, norāda Misānes pārstāvji.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, līdzi ņemot arī nepilngadīgo meitu. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Misānes bijušais dzīvesbiedrs pārmetumus noraida un vaino pašu Misāni negatīvā attieksmē pret viņa bērniem no pirmās laulības.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!