Sava veida "priekšvēlēšanu aģitācija" - tā Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" vērtēja savstarpējos un arī pret dienestu vērstos pārmetumus, ar kuriem pēdējos mēnešos publiski apmainās abi uzņēmumi, kuri pretendē ieviest Latvijā iepakojuma depozīta sistēmu.

Depozīta sistēma paredz, ka patērētājs samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Depozīta maksu varēs atgūt, nododot tukšo taru iepakojuma pieņemšanas punktā. Patērētājam tiks vai nu atgriezta nauda, vai izsniegts čeks, kurā norādīta atprečojamā summa. Čeku varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli, iegādājoties preces tirdzniecības vietās.

Depozīta sistēma tiks ieviesta no 2022. gada februāra, bet šobrīd VVD vērtē divu konkurējošu uzņēmumu - SIA "Depozīta iepakojuma operators" un SIA "Nulles depozīts" - piemērotību jaunās sistēmas ieviešanai.

Abi pretendenti publiski apmainījušies ar savstarpējiem pārmetumiem. SIA "Depozīta iepakojuma operators" savus konkurentus SIA "Nulles depozīts" vainoja iespējamā datu falsifikācijā par Latvijas tirgū laistā iepakojuma prognozētajiem apjomiem. " Kad VVD to neatzina par pietiekamu pamatu, lai konkurentu no konkursa izslēgtu, SIA "Depozīta iepakojuma operators" vadītājs Miks Stūrītis dienestam pārmeta konkurenta "vilkšanu uz augšu". Savukārt SIA "Nulles depozīts" vērsās Konkurences padomē, sūdzoties, ka SIA "Depozīta iepakojuma operators" izvēlēšanās var radīt "konkurences deformēšanu", jo tajā apvienojušies lielie alus un bezalkaholisko dzērienu ražotāji.

VVD vadītāja Elita Baklāne-Ansberga gan abu norādīja, ka šādas abu konkurentu bažas dienests pat neanalizē. Proti, depozīta sistēmas ieviešanai pieņemts unikāls regulējums - tas nav vienkārši publisks iepirkums, tādēļ pēc Publisko iepirkumu likuma formālajām prasībām vadīties šajā gadījumā nevarot. Līdz ar to, ja kāds vēlas apšaubīt šī konkursa norises kārtību un saskata tajā riskus, tad to var apstrīdēt, piemēram, apstrīdot Satversmes tiesā konkursu regulējošo Iepakojuma likumu un Ministru kabineta noteikumus. "Mēs viņus uztveram kā priekšvēlēšanu pasākumus un patiesībā uz vērtēšanu tie nekādu ietekmi vai iespaidu neatstāj," teica Baklāne-Ansberga.

VVD vadītāja arī noraidīja bažas par konkursa caurspīdību – detalizēta informācija par vērtēšanas kritērijiem esot publiskota dienesta mājaslapā, bet komentēt konkursa komisijas līdzšinējo darbu viņa nevarot, jo neesot detalizēti ar to iepazīstināta. Kad komisija savu darbu pabeigs, pirms apstiprināt tās sagatavoto lēmumu, to gan vēl pārbaudīšot VVD juristi.

Baklāne-Ansberga solīja, ka šis lēmums būšot kā dienesta "dāvana Latvijai Ziemassvētkos", vai arī Jaunajā gadā.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!