"Satversmes tiesā tiešām ir vajadzīgs viskompetentākais pieejamais jurists," tā, paužot atbalstu publiski izskanējušajai Saeimas deputātes Ineses Lībiņas-Egneres (JV) kandidatūrai Satversmes tiesas tiesneša amatam, pirmdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" uzsvēra Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Ziemele oktobra sākumā atstās Satversmes tiesas priekšsēdētāja amatu. Šā gada 6. oktobrī viņa stāsies Eiropas Savienības tiesas tiesneša amatā. Satversmes tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus no šā gada 2. oktobra pildīs Sanita Osipova.

Savukārt Saeimai drīzumā jāizraugās jauns Satversmes tiesas tiesnesis. Vienīgā līdz šim publiski izskanējusī kandidatūra ir Saeimas deputāte Lībiņa-Egnere. Ziemele, lūgta vērtēt šo kandidāti, neskopojās ar atzinīgiem vārdiem. Vērtējot potenciālās tiesneses kvalifikāciju, viņa atgādināja, ka Lībiņa-Egnere savulaik bijusi Valsts prezidenta padomniece un vada Latvijas delegāciju Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā.

"Es pati biju viņas doktora disertācijas komisijā un es teiktu, ka tā bija viena no spēcīgākajām doktora disertācijām, kas ir aizstāvēta Latvijas Universitātē," pauda Ziemele.

Jautāta, vai politiskajai elitei piederīga cilvēka kļūšana par neradīs šaubas par tiesas objektivitāti, ja no politiķu vidus nākušam tiesnesim nāksies vērtēt lēmumus, ko viņš pieņēmis, darbojoties politikā, Ziemele atgādināja, ka šādos gadījumos Satversmes tiesas tiesnesim ir sevi jāatstata. "Mums ir atstatīšanās institūts un mums tiesneši ik pa brīdim, īpaši tad, kad atnāk no Augstākās tiesas arī, kuri ir bijuši, piemēram, sastāvā, pieņemot konkrēto nolēmumu, tad arī tiesnesis atstatās," uzsvēra Ziemele.

Jau vēstīts, ka Lībiņa-Egnere apsvērtu kandidēšanu uz Satversmes tiesas tiesneša amatu, ja tiktu tam uzrunāta.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" interviju ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Ziemeli var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!