Lai potenciālos kandidātus uz Latvijas Bankas prezidenta amatu valdību veidojošās partijas plāno nosaukt tikai novembra otrajā pusē, politikas kuluāros spriešana par to, kas būs Ilmāra Rimšēviča pēctecis centrālās bankas vadītāja amatā, jau notiek ar pilnu jaudu. Saeimas frakciju vadītāju paustais “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā liecina par iespējamām viedokļu atšķirībām valdošajā koalīcijā un pat atbalsta meklēšanu opozīcijas rindās.

Rimšēviča pilnvaras Latvijas Bankas prezidenta amatā beidzas šā gada decembrī, īsi pirms Ziemassvētkiem. Saskaņā ar likumu, tiesības izvirzīt kandidātu uz centrālās bankas prezidenta amatu ir vismaz desmit Saeimas deputātiem. Tas nozīmē, ka, nespējot vienoties par vienu kopīgu kandidātu, valdību veidojošās partijas var izvirzīt arī vairākus kandidātus. Vairāku valdības frakciju vadītāju paustais “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā liecina, ka šāds scenārijs netiek izslēgts.

Tā, piemēram, Nacionālās apvienības deputāts Raivis Dzintars norādīja, ka koalīcijas līgums neparedz, ka jautājumā par kandidātiem uz Latvijas Bankas prezidenta amatu valdību veidojošajām partijām jābūt vienisprātis. Savukārt Jauno konservatīvo frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe atzina, ka viņas pārstāvētajai partijai ir padomā pašai savs kandidāts, kura vārds līdz šim nav publiski izskanējis. Tas tikšot atklāts vien tad, ja uzrunātais kandidāts, kurš darbojas privātajā sektorā, piekritīs pretendēt uz centrālās bankas vadītāja amatu.

Visuzskatāmāk Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāta jautājumam šobrīd ir pievērsusies tieši Nacionālā apvienība. Tā jau tikusies ar trim no publiski izskanējušiem kandidātiem, proti, bijušo Finanšu ministrijas valsts sekretāri Sanitu Bajāri, kādreizējo Eiropas Komisijas Latvijā pārstāvniecības vadītāju Innu Šteinbuku un Latvijas Bankas padomes locekli Mārtiņu Kazāku.

Kā iespējami kandidāti uz Latvijas Bankas prezidenta amatu medijos minēti arī bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps, Pasaules Bankā strādājošais Kārlis Bauze un “Swedbank” valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis. Tiesības izvirzīt Latvijas Bankas prezidentu ir desmit Saeimas deputātiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kurš “Delfi TV ar Jāni Domburu” viesojās pirms mēneša, toreiz atzina, ka cīņa par Latvijas Bankas prezidenta krēslu būs asa. Valdības vadītājs atklāja, ka arī viņam pašam padomā ir kandidāts uz Latvijas Bankas prezidenta amatu, taču nevēlējās nosaukt kandidāta vārdu, vien noliedza, ka tas varētu būt bankas “Luminor” padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis vai “NCH Capital vadītājs Kārlis Cerbulis. “Šobrīd visi baidās, ka, kurš vien pirmais parādīsies, pārējie citi pateiks nē,” oktobra sākumā intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” sacīja Kariņš.

Pilnu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijas “13. Saeimas pirmais gads: paveiktais, nepaveiktais, ko tālāk?” ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!