Laika posmā no šā gada 1. līdz 25. martam valsts pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi bijuši par 38 miljoniem mazāki nekā tādā pašā laika posmā šā gada februārī, liecina Valsts kases operatīvie dati. Savukārt valsts speciālajā jeb sociālās apdrošināšanas budžetā, kura ieņēmumu lielāko daļu veido sociālās apdrošināšanas iemaksas, laikā no 1. līdz 25. martam iekasēts par 11,3 miljoniem mazāk nekā iepriekšējā mēnesī.

“Delfi” rīcībā esošie Valsts kases operatīvie dati liecina, ka valsts pamatbudžetā šomēnes līdz 25. martam nodokļos iemaksāti 300 miljoni eiro, kamēr februārī laika posmā no 1. līdz 25. datumam pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi bija 338 miljoni eiro. Salīdzinājumā ar februāri, kritušies gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa, gan pievienotās vērtības nodokļa (PVN), gan akcīzes nodokļa ieņēmumi. PVN ieņēmumi bijuši par 23,3 miljoniem eiro mazāki nekā tādā pašā laika periodā tikai mēnesi iepriekš, bet akcīzes nodokļa ieņēmumi samazinājušies par gandrīz 7 miljoniem eiro. Nedaudz pieauguši vien ieņēmumi no uzņēmumu ienākuma nodokļa.

Īpaši liels kritums redzams valsts pamatbudžeta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļā – tie šā gada martā ir par vairāk nekā 40% mazāki nekā februārī. Proti, ja februāra pirmajās divdesmit piecās dienās valsts pamatbudžeta ieņēmumi no šī nodokļa sasniedza 25,3 miljonus eiro, tad martā – vairs tikai 11,4 miljonus eiro. Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pagājušajā nedēļā intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” uzsvēra, ka šī tendence nav saistīta ar Covid-19 ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, bet gan ar faktu, ka martā iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz gada ienākumu deklarācijas un tiek uzsākta pārmaksātā nodokļa atmaksa.

Tomēr jau tad ministrs atzina, ka tuvākajos mēnešos valsts budžeta ieņēmumi noteikti kritīsies – gan tādēļ, ka daudzās nozarēs būtiski krītas apgrozījums un uzņēmumi aptur darbību, gan tādēļ, ka Covid-19 krīzes laikā pieejamo atbalsta pasākumu klāstā ir paredzētas nodokļu brīvdienas, tas ir, iespēja atlikt nodokļu nomaksu.

Valsts kases operatīvie dati liecina, ka šā gada martā samazinājušies arī valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumi, tiesa gan, tikai par aptuveni 0,5 miljoniem eiro. Ļoti būtiski, proti, par 173 miljoniem eiro sarucis ārvalstu finanšu palīdzības apjoms jeb Eiropas Savienības fondu maksājumi. Tam gan nav tiešas saistības ar Covid-19 krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!