Palikusi tikai viena valsts kapitālsabiedrība, kas turpina atbalstīt Latvijas Olimpisko komiteju (LOK), raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Lai gan šī gada LOK budžetā plānoto ziedojumu apmērs bija 230 tūkstoši eiro, realitātē tie sasniedz miljonu eiro. LOK šī gada plānotais budžets kopumā bija 6,4 miljoni eiro.

Vrubļevskis ļāva noprast, ka ziedotāju vidū galvenokārt ir valsts kapitālsabiedrības, tomēr pašlaik palikusi tikai viena - "Latvijas Valsts meži". Viņš uzsvēra, ka šogad ziedojumos saņemtais miljons ir diezgan daudz, jo, sākot ar 2010. gadu apmēri samazinājušies.

Savukārt to, ka citas valsts kapitālsabiedrības vairs neziedo sportam, LOK prezidents skaidro ar "politiskiem lēmumiem". Uz Dombura jautājumu par to, kuri politiķi pieņem lēmumu vairs sportam nedot naudu, Vrubļevskis atbildēja: "Var teikt, koalīcija."

Viņš apgalvo, ka LOK ir lūgusi lielāku finansējumu un saņēmusi atteikumu. LOK, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Sporta federāciju padomes pieprasījumi valsts budžetam ir divas līdz trīs reizes lielāki nekā valsts finansējums.

Vrubļevska vērtējumā aptuveni 10% no visiem uzrunātajiem sponsoriem izlemj dot naudu sportam.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars portālam "Delfi" teic, ka "apgalvojumiem, ka valsts neatbalstītu sportu, nav pamata."

Viņš uzsver, ka sportam 2017. gada budžetā atvēlēti 49,8 miljoni eiro. Tāpat Ministru kabinets, ņemot vērā Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdēs nolemto, vairākkārt dažādām sporta nozares vajadzībām ir piešķīris papildu valsts budžeta finansējumu.

"Piemēram, 680 225 eiro ar Nacionālās sporta padomes lēmumu tika piešķirti tehniskā atbalsta programmas īstenošanai tādos ziemas sporta, kuros ir visaugstākais potenciāls izcīnīt medaļas XXIII Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, no tiem – bobslejam, skeletonam, kamaniņu sportam, biatlonam. Tādējādi šajos sporta veidos startējošie sportisti jau laikus varēja iegādāties nepieciešamo tehniku. 615 000 eiro ar padomes lēmumu atvēlēti paralimpiskā sporta centra projekta uzsākšanai. Savukārt 451 913 eiro piešķirti, lai nodrošinātu naudas balvu par izciliem sasniegumiem sportā izmaksu, un tas ir papildus finansējums, jo pamatbudžetā šim mērķim bija paredzēti 42 686 eiro. Papildus līdzekļus gada ietvaros piešķirti arī tādiem sporta veidiem kā basketbols, hokejs," viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!