Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta amata kandidātiem Kasparam Ciprusam un Raimondam Vējonim debatēs raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" nesakrita domas ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu par nepieciešamību savienības padomē iekļaut politiķus. Patlaban vairāk nekā puse no LBS padomes locekļiem ir bijušie vai esošie politiķi.

LBS padomi šobrīd pārstāv 20 cilvēki, no kuriem pieci kā klubu deleģēti pārstāvji ir nepastāvīgi padomes locekļi. Esošās LBS padomes pilnvaru termiņš beigsies 27. janvārī, sastāv no esošiem vai bijušiem politiķiem.

Otrdien notiekošajā LBS biedru sapulcē ievēlētajam prezidentam vajadzēs biedriem arī prezentēt savu padomes sastāvu. Gadījumā, ja biedru sapulce trīs reizes noraida prezidenta izvirzīto padomes sastāvu, prezidents tiek atcelts bez atsevišķa biedru sapulces lēmuma, paredzēts LBS statūtos.

"Esmu jau iepriekš deklarējis, ka vēlētos, lai padomē vispār nav politiķu," pauda bijušais valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Tā vietā padomē būtu pārstāvji no reģioniem – Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales, Pierīgas un Rīgas. Neapšaubāmi, ka tajā būtu arī biznesa pārstāvji, jo LBS nepieciešams finansējums. Padomes sastāvā redzu arī Kārli Strēli kā basketbola veterānu pārstāvi un augstskolu komandu pārstāvjus."

Lai gan statūti paredz, ka padome sastāv no valsts un pašvaldību institūcijām, Vējonis apstiprināja, ka viņa ievēlēšanas gadījumā tajā būtu vien pašvaldību pārstāvji. Savas padomes sastāvā politiķis saskatīja arī vietu vēlēšanu konkurentiem Jēkabsonei-Žogotai un Ciprusam.

"Ja skatāmies uz pašreizējo Saeimu, mums tajā ir septiņas politiskās partijas," turpināja Vējonis. "Ja katrai partijai būs savs pārstāvis, padome kļūs ļoti politiska. Manuprāt, tas ir nepareizi. Padomē jābūt ar basketbolu saistītiem cilvēkiem."

Vienisprātis ar Vējoni bija arī Cipruss, kurš uzsvēra, ka politiķu iesaiste LBS darbībā vajadzīga vien neparedzētos gadījumos. Bijušais basketbolists kā piemēru minēja situācijas, kuros nepieciešams finansiāls atbalsts.

"Man jau ir izveidots padomes sastāvs, kurā konkrēti cilvēki apstiprinājuši dalību," savu vīziju skaidroja Jēkabsone-Žogota. "Daži no tiem ir jau esošie padomes pārstāvji. Domāju, pareizi būtu saukt visus vārdus tikai, ja tieku ievēlēta. Man tajā būs noteikti arī politiskie spēki, cilvēki no biznesa pasaules un treneri."

Bijusī Latvijas sieviešu basketbola izlases līdere nevēlējās "jaukt sportu un politiku", tā vietā norādot, ka jebkurš viņas iecerētās padomes pārstāvis būs tendēts uz basketbola attīstību. Jēkabsone-Žogota uzsvēra, ka atrašanās padomē piespiež lielākas atbildības uzņemšanos.

"Tie būs cilvēki, kuriem rūp basketbols, kuri to saprot un kuri spēj piesaistīt finanses, kā arī, ja nepieciešams, aizstāvēt LBS. Minēšu vēl vienu piemēru – kad oficiāli iesniedzu papīrus kandidēšanai LBS, man personīgi uzrunāja politiķis, kurš ar labākajiem nodomiem grib iesaistīties. Vārdu šobrīd gan neteikšu," solījumu atlikšanu uz otrdienu turpināja prezidenta amata kandidāte.

Pilnas Jāņa Dombura vadītās debates ar Latvijas Basketbola savienības prezidenta amata kandidātiem meklē šeit.

LBS padomē šobrīd darbojas Andris Ameriks, Solvita Āboltiņa, Mārtiņš Bondars, Armands Garkāns, Uldis Grāvītis, Aigars Kalvītis, Ojārs Kehris, Māris Martinsons, Imants Parādnieks, Ilze Pētersone-Godmane, Valdis Siksnis, Aigars Štokenbergs, Kārlis Strēlis, Jānis Urbanovičs un Valdis Voins. Savukārt nepastāvīgos padomes locekļus deleģē basketbola klubi "TTT Rīga", "VEF Rīga", "BK Ventspils", "BK Ogre", "BK Jūrmala",

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!